Robeco doet in het kader van zijn activiteiten op het gebied van duurzaam beleggen onder andere aan engagement. Maar wat is engagement en wat is het nut van engagement, bijvoorbeeld in de vastgoedsector?

Sylvia van Waveren, senior engagement specialist bij Robeco: “Engagement is het aangaan van een actieve, intensieve dialoog met bedrijven om hen aan te sporen hun gedrag te verbeteren. “

“Bij Robeco gaan wij een dergelijke dialoog aan met die bedrijven waar we in beleggen, en we kijken dan naar gedragsfactoren zoals:

  • hoe gaat het bedrijf om met het milieu?
  • is het bestuur van de onderneming in orde?
  • wat doet het bedrijf op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten?”

Vastgoedsector verbruikt veel energie
“In de vastgoedsector kijken we al een tijdje naar de invloed die deze sector heeft op het milieu, omdat deze sector, met zijn grote winkelcentra en kantoren, veel energie verbruikt”, aldus Sylvia. “Die winkelcentra en kantoren zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 30% van de totale wereldwijde uitstoot aan CO2*. Klimaatverandering kan hier dus een grote rol gaan spelen.”

Dialoog
Daarom is Robeco de dialoog aangegaan met 12 grote vastgoedbedrijven die in de beleggingsportefeuilles zitten. “We willen kijken hoe zij met klimaatverandering omgaan en hoe duurzaamheid is opgenomen in hun bedrijfsprocessen. Een kantoor of winkelcentrum met lagere energiekosten heeft namelijk een aantrekkelijkere huur en is daarmee een winstgevender vastgoedobject geworden, zowel voor de huurder als voor de belegger. Zo kunnen wij kijken of dit interessante beleggingen zijn op de lange termijn.”

Resultaten
De eerste resultaten van Robeco’s engagementaanpak zijn inmiddels bekend:

  • Er is een duidelijke trend waarneembaar naar minder energieverbruik en naar het gebruik van niet-fossiele energiebronnen zoals wind en zonne-energie. Een goed voorbeeld hiervan is de Britse vastgoedontwikkelaar Hammerson, die zonnepanelen op zijn objecten in het zuidoosten van Engeland heeft geïnstalleerd en de ontwikkeling daarvan stimuleert. Ook denkt Hammerson na over een alternatief voor het energieverslindende openhouden van de winkeldeuren in de koude jaargetijden.
  • Wat betreft duurzamere bedrijfsprocessen vinden wij Unibail Rodamco een prachtig voorbeeld. Dit conglomeraat beheert de grootste winkelcentra in Europa en heeft zijn leidende positie versterkt door standaard groene huurcontracten af te sluiten met alle nieuwe huurders. Deze huurcontracten leiden onder meer tot bezuinigingen op energieverbruik en het gebruik van alternatieve energie door de huurders van units in de winkelcentra.

*Bron: Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Wilt u meer weten over beleggen in vastgoed? Ga dan naar Robeco Property Equities.