Beleggers die hun portefeuille regelmatig aan de hand van drie simpele vragen doorlichten, besparen zichzelf vaak onnodige tegenvallers.

Bijna elke auto in Nederland moet jaarlijks of om het jaar naar de garage voor een APK-keuring. Door het nalopen van allerlei technische zaken wordt het risico verkleind dat er ongelukken ontstaan of dat de schade onnodig groot uitvalt in gevallen waarin het toch mis gaat. Voor beleggers zijn APK-keuringen niet verplicht, maar het is wel verstandig om de portefeuille regelmatig aan de hand van drie vragen tegen het licht te houden om onnodige risico’s op te sporen en aan te pakken.

Liggen uw beleggingen nog op koers?
Bij het inrichten van de beleggingsportefeuille is er als het goed is een mooie spreiding gemaakt over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Vervolgens is er in elk segment een verdeling gemaakt over verschillende landen/regio’s, waarna ook gekeken is of bepaalde aandelensectoren of onderdelen van de obligatiemarkt niet te zwaar meewegen in de portefeuille. Zo wordt voorkomen dat de waardedaling in een mindere beursperiode onnodig groot is.

In de loop van de tijd veranderen die oorspronkelijke wegingen echter door koersstijgingen en -dalingen. Om dit risico te ondervangen moeten de sector- en landenwegingen regelmatig opniew bekeken worden gebracht. Wie in fondsen belegt, heeft in de regel geen omkijken naar het herwegen over verschillende landen/regio's. De fondsbeheerder zorgt er dan voor, dat de portefeuille goed op koers blijft. Wel is het zaak om de verdeling tussen aandelen en obligaties goed te bewaken, tenzij er belegd wordt in een totaaloplossing waarbij het risico binnen een vooraf vastgestelde bandbreedte beweegt.

Past de beleggingsportefeuille nog bij mijn persoonlijke situatie?
Behalve de beleggingsportefeuille veranderen misschien ook de persoonlijke omstandigheden. Er zijn allerlei ontwikkelingen in het leven die aanleiding vormen om beleggingsdoelen bij te stellen. Dat varieert van leuke dingen zoals trouwen of het krijgen van kinderen tot vervelende zaken zoals een echtscheiding of het verliezen van een baan. Ook kan het verstandig zijn om de wegingen aan te passen omdat de tijd verstrijkt en uw financiele doel nadert. Dan kan het verstandig zijn het risico van de portefeuille te verkleinen. Op die manier wordt het effect van een onverwachte koersdaling gedempt. Het zou jammer zijn als er te weinig tijd is om dat nog te kunnen inlopen.

Voel ik me prettig bij de mate waarin de waarde van mijn portefeuille schommelt?
De eigen nachtrust is de laatste factor die meegenomen kan worden in de APK van de beleggingsportefeuille. Iedereen zal heel blij zijn als de waarde van zijn portefeuille razendsnel  omhoog schiet. Koersbewegingen gaan echter twee kanten op en er bestaat dus ook een gevaar dat de waarde van een portefeuille (plotseling) een flinke tik krijgt. Beleggers die zich niet prettig voelen bij de mate van de waardeschommelingen, kunnen het risico terugschroeven door wat minder in aandelen(fondsen) te beleggen en wat meer in obligatie(fondsen) en/of spaargeld.

Robeco PLUS
Uw vertrouwde fondsenrekening heet voortaan Robeco PLUS. Met Robeco PLUS heeft u de keuze uit kant-en-klare fondsselecties van onze experts. Eén van de nieuwe selecties zijn de voorbeeldportefeuilles.
Tijdelijk kunt u de nieuwe fondsselecties uitproberen met €25 beleggingstegoed.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.