Impactbeleggen is een nieuwe variant van duurzaam beleggen. Bij impactbeleggen is het voornaamste doel een positieve impact hebben op het milieu of op sociaal gebied. Bijvoorbeeld energiebesparing, sociale omstandigheden of werkgelegenheid.

Duurzaamheidsspecialist RobecoSAM biedt twee impactfondsen aan: RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities Strategy en RobecoSAM Global Child Impact Equities Strategy.

Gelijke rechten voor mannen en vrouwen
Met RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities Strategy beleg je wereldwijd in bedrijven die vooroplopen bij het stimuleren van gelijke rechten voor mannen en vrouwen (genderdiversiteit en gendergelijkheid). Met deze strategie, die na een zorgvuldige selectie een geconcentreerde portefeuille aandelen oplevert, worden bedrijven aangespoord een positief maatschappelijk effect teweeg te brengen. Deze bedrijven moeten concrete veranderingen op het gebied van gelijke rechten voor mannen en vrouwen laten zien, want daardoor presteren ze vaak beter dan sectorgenoten die dit niet doen. Onderzoeken hebben dat inmiddels uitgewezen.

Rechten en welzijn van kinderen
Met RobecoSAM Global Child Impact Equities Strategy beleg je wereldwijd in de bedrijven die de rechten en het welzijn van kinderen ondersteunen. De selectie wordt gebaseerd op de Global Child Forum Benchmark, een ranglijst van bedrijven op basis van belangrijke ‘kindcriteria’ op het gebied van kinderarbeid en veiligheid. Het fonds belegt in bedrijven die hebben aangetoond dat ze veel verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van kinderen. Dat betekent dat een bedrijf beschikt over richtlijnen en procedures voor het welzijn en de rechten van kinderen.

Maatschappelijk, maar ook financieel rendement
Met impactbeleggen investeer je in een duurzame wereld met oog voor specifieke thema’s. In bedrijven die de wereld mooier en beter maken, zonder dat je aan rendement hoeft in te leveren. Want duurzaam opererende ondernemingen maken veelal strategisch betere keuzes, waardoor ze vaak minder risicovol en efficiënter kunnen werken.

Wil jij ook beleggen in een beleggingsfonds dat streeft naar het realiseren van rendement én het bereiken van een positief maatschappelijk effect? Kies dat voor een of beide impactfondsen.

Lees meer over RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities Strategy

Lees meer over RobecoSAM Global Child Impact Equities Strategy