Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Aantrekkende economie, dus vertrouwen groeit

Aantrekkende economie, dus vertrouwen groeit

02 okt 2016 | Beleggen14 views

De stemming zit er na een kleine zomerdip weer goed in, zo blijkt uit de laatste kwartaalmeting van het Robeco Nationaal Beleggingspeil, een onderzoek waarbij het sentiment rondom sparen en beleggen onder Nederlanders (met minimaal 5.000 euro besteedbaar vermogen binnen het huishouden) periodiek in kaart wordt gebracht. Het Robeco Nationaal Beleggingspeil steeg van 93 naar 96.

“De Nederlander ziet het allemaal weer wat zonniger in”, aldus Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. “Het gaat beter met de economie en ook de werkloosheid neemt verder af, en dat weerspiegelt zich in het vertrouwen. Als we het derde kwartaal van 2016 vergelijken met het derde kwartaal van 2015 is er sprake van een langduriger opgaande lijn. Het Robeco Nationaal Beleggingspeil steeg in een jaar (van september op september) van 85 naar 96*, terwijl de AEX – die vaak als aanjager van het vertrouwen en het sentiment wordt gezien – in dezelfde periode nauwelijks een stijging liet zien. Het sentiment loopt duidelijk vooruit op de koersen”.

Robeco Nationaal Beleggingspeil Lijngrafiek Q3 2016 

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Financieel motief achter voorkeur voor Clinton?

Naast vragen over het sentiment, worden er ieder kwartaal ook vragen over actuele thema’s gesteld. “Een belangrijk onderwerp zijn natuurlijk de Amerikaanse verkiezingen. Nederlanders – zo blijkt uit de respons - zien op grond van de verwachte impact op hun vermogen liever dat Clinton wint”, aldus Cornelissen, “ook omdat dat een grotere kans geeft op ‘business as usual’. De helft van de respondenten – met name de wat ouderen, die ook meer te verliezen hebben - denkt dat een overwinning van Trump veel impact zal hebben. Na een overwinning van Trump op 8 november zullen de onzekerheden op een aantal gebieden ongetwijfeld toenemen.”

Negatieve spaarrentes zorgelijke ontwikkeling

Gevraagd werd ook of andere gebeurtenissen of thema’s in de komende drie jaar een grote impact op het vermogen zullen hebben. Naast een eventuele nieuwe eurocrisis (59%) maakt de Nederlander zich met name serieus zorgen over een mogelijk negatieve rente op zijn spaarrekening (56%). “Dit is begrijpelijk, gezien alle commotie daarover, maar ik denk dat het normaal gesproken niet zo’n vaart gaat lopen”, concludeert Cornelissen. “De jongste vertrouwensindicatoren in de EU geven immers aan, dat er in de eurozone aanhoudende gematigde groei zal zijn. Dat maakt monetaire noodmaatregelen, zoals negatieve rentes op den duur minder noodzakelijk. Alleen een onverwachte economische terugval kan dit weer terug op de kaart zetten. Daarnaast is deze maatregel vanzelfsprekend voor banken ook onaantrekkelijk”.  Als een negatieve rente echter wel aan de orde is, en onverhoopt wat langer zou voortduren, geeft 38% van de mensen aan meer te gaan beleggen.

Global warming bestaat echt

Van de Brexit, de verdergaande robotisering, de opwarming van de aarde en de problemen met het groeitempo van China liggen de sparende en beleggende Nederlanders relatief minder vaak wakker (34%, 32%, 31% en 28%). “De gevolgen van Brexit vallen vooralsnog erg mee. Dat China, de grootste economie ter wereld, relatief zo laag scoort, valt onder wat ik ‘bijziendheid’ noem: wat er daar gebeurt is vanuit Nederland vaak moeilijk te doorgronden. En robotisering is voor velen ook nog de ver van mijn bed-show. Dat de verdergaande opwarming van de aarde ons niet serieuzer bezighoudt, vind ik problematischer. Veel mensen zien global warming als iets waarin je gelooft”, aldus Cornelissen. “Maar dat is het niet: het is veelvuldig wetenschappelijk bewezen en we merken dagelijks de gevolgen ervan”.

*Voorkeur voor beleggen (index  = 100):
Algemeen: van 93 naar 96
Beleggers: van 119 naar 124
Spaarders: van 74 naar 76

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel