Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Investeren in vastgoed: eigen huis of vastgoedfonds?

Investeren in vastgoed: eigen huis of vastgoedfonds?

03 okt 2016 | Beleggen193 views

Er zijn verschillende mogelijkheden voor particulier beleggen in vastgoed. Wat de beste keuze is, hangt onder meer af van persoonlijke voorkeuren, spreiding en met hoeveel of weinig geld u investeert in onroerend goed. Robeco zet de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Eigen huis of vakantiewoning

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft al een deel van het vermogen in vastgoed geïnvesteerd, namelijk het eigen huis. Extra aflossen op de hypotheek is een manier om geld in vastgoed te beleggen als alternatief voor een spaarrekening. Het rendement neemt dan de vorm aan van lagere hypotheekbetalingen. Een nadeel van investeringen in het eigen huis of een vakantiewoning is dat het heel lastig is om het geld vrij te maken als dat toch nodig blijkt te zijn. Daar komt bij dat de belegging niet gespreid is. De huiseigenaar koppelt zijn lot volledig aan dat van de lokale (vakantie)huizenmarkt. Tijdens de Nederlandse woningcrisis van 2009 en de daaropvolgende jaren werd duidelijk wat het gevaar is van een gebrek aan spreiding op de vastgoedmarkt.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Vastgoed-cv

Een vastgoed-cv investeert in een of meerdere winkel-, woon- en/of kantoorpanden. Een voordeel van een dergelijke belegging is dat de spreiding net wat breder is dan alleen het eigen (vakantie)huis. De aankoop wordt gebruikelijk voor een groot deel gefinancierd met een lening, zodat het rendement hoger kan liggen dan de prijsstijging van het vastgoed. De keerzijde is dat als het vastgoed in waarde daalt, het verlies ook groter kan zijn dan de omvang van de waardedaling. De looptijd van een vastgoed-cv is gebruikelijk vijf tot tien jaar. In de tussentijd ontvangen investeerders huurinkomsten na aftrek van kosten. In deze periode is het echter nauwelijks mogelijk om de belegging van de hand te doen. Een ander nadeel is dat een vastgoed-cv niet onder wet- en regelgeving valt zoals die voor de meeste vastgoedfondsen wel geldt.

Vastgoedfonds

Beursgenoteerde vastgoedbedrijven keren gebruikelijk een groot deel van de huurinkomsten als dividend uit. Een vastgoedfonds zal die inkomsten vaak doorgeven aan de beleggers. Een belegger moet wel rekening houden met fondskosten en eventueel ook met transactiekosten. Robeco speelt met het vastgoedfonds Robeco Property Equities in op sterke, wereldwijde trend in de vastgoedsector.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel