Op 3 november kondigde de Centrale Bank van Egypte (CBE) een devaluatie aan van het Egyptische Pond (EGP), zodat van nu af aan de vrije marktkrachten de wisselkoers bepalen. De devaluatie kwam niet als een verrassing voor ons.

In het kort
  • Scherpe devaluatie Egyptisch pond werd al lang verwacht
  • Economische groei moet nu goed op gang komen
  • In EGP genoteerde posities al in augustus afgewaardeerd
De devaluatie kwam dus niet als een verrassing voor ons.  In augustus was al duidelijk geworden dat er een devaluatie aankwam omdat de Egyptische regering een voorlopig akkoord had bereikt met het IMF over een leenprogramma van USD 12 miljard. Het IMF had duidelijk gesteld dat die lening alleen doorging als de Egyptenaren zouden overgaan op een flexibele wisselkoers.
 
Op 3 november devalueerde het EPG met 36%, maar de impact op het Robeco Afrika Fonds was gering per saldo, omdat we een aantal posities in Egypte al sinds augustus hadden afgewaardeerd.

Meeste Egyptische aandelen stijgen in lokale valuta
De lokale koersen van de meeste (maar niet alle) Egyptische aandelen stegen op 3 november, omdat de maatregelen naar verwachting tot hogere economische groei zullen leiden en tot hogere winsten voor de bedrijven. De koersstijgingen werden voornamelijk veroorzaakt door lokale beleggers. De meeste buitenlandse beleggers waren gestopt met het kopen van Egyptische aandelen vanwege de valutaproblematiek. Sommige beleggers zullen naar verwachting nu terugkeren als kopers op de markt.

Noodzakelijke stap om hulp IMF mogelijk te maken
Het gebrek aan US dollars in Egypte heeft negatieve gevolgen gehad voor veel Egyptische bedrijven en was nadelig voor de economische groei. We verwachten dat de beschikbaarheid van US dollars aanzienlijk toeneemt en dat moet bottlenecks voor Egyptische handel en bedrijven wegnemen. Het IMF zal nu snel een groot steunpakket voor Egypte aankondigen. Vele buitenlandse partijen waren huiverig om geld in Egypte te stoppen. Nu IMF-steun een kwestie van tijd lijkt, verwachten we dat de economie in 2017 sterk zal groeien. Dit komt door de start van vele grote infrastructurele projecten, maar ook doordat producenten en handelsbedrijven beter kunnen functioneren.