Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Rente omhoog, obligaties omlaag: wat nu?

Rente omhoog, obligaties omlaag: wat nu?

24 nov 2016 | Beleggen191 views

Na de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de rente in Amerika en Europa snel opgelopen, waardoor de koersen van obligaties en obligatiefondsen zijn gedaald. Hoe kan dit worden verklaard en hoe kunt u het beste omgaan met deze ontwikkeling?

In het kort:

  • Overwinning Trump heeft geleid tot rentestijging
  • Obligaties blijven in een beleggingsportefeuille dienen als ‘airbag’
  • Zorg voor een goede spreiding en kies onze actief beheerde fondsen
Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Waarom stijgende rente?

Na de winst van Donald Trump is de rente in de VS vrij snel opgelopen. Belangrijkste reden hiervoor was dat de markt voorsorteerde op een stijging van de inflatie omdat Trump waarschijnlijk flink gaat investeren in de infrastructuur en mogelijk ook nog met belastingverlagingen komt.

In Europa steeg de rente vanwege de ontwikkelingen in de VS, in combinatie met speculaties dat de Europese Centrale Bank niet oneindig meer zal doorgaan met het stimuleren van de economie door het opkopen van obligaties.

Wat zijn de gevolgen?

De opgelopen rente heeft de rendementen van alle obligatiebeleggingen geraakt omdat prijzen van obligaties tegengesteld bewegen aan rentes. Sommige segmenten zijn echter harder geraakt dan andere. Zo lieten Amerikaanse staatsobligaties in november* een daling zien van ongeveer 2,5%. Risicovollere obligaties uit opkomende markten daalden met zo’n 7%, omdat hier ook de devaluatie van de valuta’s van opkomende landen een rol speelde. Ook obligaties uit onder meer Italië en Spanje stonden onder druk, omdat deze landen bij een hogere rente meer moeite hebben hun hoge schulden te financieren.

Welke segmenten zijn minder geraakt?

Bedrijfsobligaties zijn over het algemeen minder geraakt omdat de prijzen van deze obligaties ook afhankelijk zijn van de gezondheid en groeiverwachtingen van de bedrijven. De high yield-markt is relatief gespaard gebleven omdat in deze markt veel bedrijven opereren die gerelateerd zijn aan investeringen in infrastructuur.

Een sector die profiteert van rentestijgingen is de financiële sector. Banken en verzekeraars kunnen immers hogere marges verdienen wanneer rentes hoger liggen. Obligaties, uitgegeven door financiële instellingen, zijn daarom ook minder hard geraakt dan andersoortige obligaties.

Wat betekent dit voor uw portefeuille?

Door de opgelopen rente zijn de koersen van obligaties gedaald. Ondanks deze koersdalingen laten de meeste obligatiefondsen over 2016 een positief rendement zien. Daarnaast is het nog maar de vraag of de rente verder zal stijgen. De overwinning van Trump is inmiddels immers verwerkt in de financiële markten, en economisch gezien is er in Europa niet veel veranderd sinds de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Ongeacht de vooruitzichten functioneren obligaties binnen een beleggingsportefeuille als een ‘airbag’: wanneer aandelen in de min staan, doen obligaties het meestal juist goed.  In een gebalanceerde portefeuille kunt u daarom niet zonder obligaties.

Spreiding

Ook voor obligatiefondsen geldt dat spreiding over regio’s en sectoren verstandig is. Bovendien worden onze obligatiefondsen actief beheerd, waarbij fondsmanagers inspelen op ontwikkelingen in de markt. Obligatiefondsen als Robeco Global Total Return Bonds (het voormalige Rorento) of Lux-o-rente zijn wereldwijd beleggende obligatiefondsen. Wilt u meer focus aanbrengen in bepaalde sectoren? Dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld Robeco Financial Institutions Bonds of Robeco High Yield Bonds. Ook in de Robeco ONE fondsen zijn in meer of mindere mate obligaties opgenomen.* tot en met 21 november 2016

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel