Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat betekent de zege van Trump voor beleggers?

Wat betekent de zege van Trump voor beleggers?

16 nov 2016 | Beleggen18 views

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump wil belastingen verlagen en meer investeren in infrastructuur. Sommige van zijn andere plannen zijn echter minder gunstig voor de aandelenmarkt.

In het kort:

  • Plannen op het vlak van handels- en immigratiebeleid zijn minder goed voor de economie
  • De meeste opkomende markten hebben goede fundamenten
  • “De rente in de VS is door het verwachte beleid van Trump opgelopen”

De positieve marktreactie op de overwinning van Trump was woensdag 9 november bijna een even grote verrassing als de verkiezingszege zelf. In de avond- en nachthandel daalden de Amerikaanse futures en de beurzen in Azië openden stevig in de min toen duidelijk werd dat de zege Trump niet meer kon ontgaan. Maar daarna volgde een flink herstel, waardoor Europese en Amerikaanse aandelenindices zelfs met een paar procent winst sloten.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Positieve economische effecten

De stijging van de beurskoersen is volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen voor een deel toe te schrijven aan de verzoenende toon in de toespraak waarmee Trump de overwinning opeiste: “Daar komt bij dat sommige van zijn plannen een positief effect hebben op het Amerikaanse bedrijfsleven. Trump wil bijvoorbeeld de belastingen flink verlagen. Dat is gunstig voor bedrijfswinsten. Daarnaast wil hij de infrastructuurinvesteringen behoorlijk opschroeven. Hierdoor kan de economie een flinke impuls krijgen. Sommige mensen maken al een vergelijking met het beleid van Ronald Reagan, die eveneens de belastingen verlaagde en de overheidsuitgaven verhoogde.”

Handels- en immigratiebeleid minder goed voor economie

Cornelissen waarschuwt dat andere speerpunten in de campagne van Trump weer wat minder gunstig zijn voor financiële markten: “Hij wil importheffingen invoeren voor artikelen uit onder meer Mexico en China. Handelsbeperkingen leiden tot inflatie. Bovendien kan het voor Amerikaanse bedrijven lastiger worden om in het buitenland zaken te doen. Trump is tevens van plan om immigranten die illegaal in de Verenigde Staten verblijven het land uit te zetten. Daarmee krimpt een bron van goedkope arbeid, terwijl een verdere daling van de al lage werkloosheid looninflatie kan veroorzaken.”

Hogere groeiverwachting VS

Per saldo neemt de groeiverwachting in de Verenigde Staten toe door de zege van Trump. Dat is goed nieuws voor beleggers en hierdoor is het begrijpelijk dat de beurskoersen in tweede instantie opveerden. Aan de andere kant zijn de risico’s ook wat toegenomen, vertelt Cornelissen: ‘Trump heeft al gezegd dat hij de uitgaven aan de NAVO wil verlagen. Hierdoor is er een grotere kans dat de spanningen in bijvoorbeeld de Baltische staten, de Oekraïne of in zuidoost-Azië gaan oplopen. Beleggers moeten er dan ook rekening mee houden dat de beurskoersen sterker kunnen schommelen dan de afgelopen jaren.”

Sectorvooruitzichten

Op de internationale aandelenmarkten zijn de kruitdampen na de overwinning van Trump nog niet helemaal opgetrokken volgens Mark Glazener, hoofd van het Global Equity Team en portefeuillemanager van het Robeco fonds: ‘Het is nu afwachten welke mensen hij op belangrijke posten benoemt en hoe zijn beleid er precies uit gaat zien. Op 15 april moet Trump zijn eerste budget indienen en dan weten beleggers pas echt waar ze aan toe zijn.’ Sectoren die van zijn economische plannen zoals hogere infrastructuuruitgaven en minder strenge financiële regelgeving profiteren zijn bouwconcerns en financials. “Dat wordt echter al weerspiegeld in de koersstijging van de aandelen in deze bedrijfstakken”, merkt Glazener op. “Ook voor biotechnologie- en farmaciebedrijven is de winst van Trump gunstig. Die aandelen waren behoorlijk afgestraft in de aanloop naar de verkiezingen uit angst dat Hillary Clinton de medicijnprijzen zou terugschroeven. Met Republikeinen in het Witte Huis en in het Huis van Afgevaardigden is dat risico een stuk kleiner geworden.”

Opkomende markten vooraf te zwaar geraakt

De verkiezingszege van Trump kwam hard aan in opkomende markten. Aandelenkoersen stonden onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over zijn plannen voor het invoeren van importheffingen, terwijl de valuta’s van opkomende markten daalden ten opzichte van de dollar als gevolg van de stijgende Amerikaanse rente. Volgens Fabiana Fedeli, senior portefeuillemanager van Emerging Markets Equities bij Robeco, zal de economische impact minder groot zijn dan beleggers met deze felle reactie inprijzen: “In totaal gaat 12,8% van de export van opkomende markten richting de Verenigde Staten. Tien jaar geleden was dat nog 14,9%. De Amerikaanse handel is dus minder belangrijk dan het was.”

Gunstige fundamenten opkomende markten

Daar komt bij dat veel landen sinds de wereldwijde financiële crisis minder afhankelijk zijn geworden van Amerikaanse buitenlandse directe investeringen. “Hoewel de verkiezingszege van Trump zorgde voor een schokeffect, verwacht ik dat de gunstige fundamenten van opkomende markten in de toekomst weer de overhand krijgen”, zegt Fedeli: “De uitzondering hierop is Mexico. De export naar de Verenigde Staten vormt 28% van het bbp en het plan van Trump om uit de NAFTA te stappen zal hard aankomen. Ten slotte moeten beleggers er rekening mee houden dat aandelen uit opkomende markten de komende jaren volatieler reageren als Trump een opruiende uitspraak doet over de buitenlandse politiek en relatief hard geraakt kunnen worden als hij protectionistische maatregelen neemt.”

Obligaties: de gevolgen van rentestijging

“Onze verwachting is dat de uitslag op korte termijn weinig gevolgen heeft voor het monetaire beleid”, vertelt Kommer van Trigt, hoofd van het Global Fixed Income Macro-team: “De markten hielden er al rekening met een Amerikaanse renteverhoging in december. Dat is nog steeds het meest waarschijnlijke scenario nu financiële markten vrij rustig op de zege van Trump reageren. Hoewel het nog afwachten is hoe zijn stimuleringsmaatregelen eruit gaan zien, is de rente nu al aan het oplopen in anticipatie op een toename van de Amerikaanse staatsschuld. Een stijgende rente is negatief voor obligaties. Met name de koersen van lokale obligaties uit opkomende markten stonden onder druk, aangezien het beleid van Trump waarschijnlijk negatieve gevolgen heeft voor de internationale handel. Zijn confronterende stijl kan het politieke risico verhogen.”

Goed-op-Weg-weken

De beurzen reageerden redelijk positief op de verkiezing van Donald Trump. Heb je jouw lange termijn beleggingsdoel goed in het vizier en wil je vermogen opbouwen met beleggen? Tijdens de Goed-op-weg-weken ontvang je van ons een beloning die kan oplopen tot maar liefst €250,-