Een goede slogan kan doorslaggevend zijn voor het succes van een bedrijf of organisatie. Dankzij ‘Je bent jong en je wilt wat’ werd Veronica in de jaren 80 van vorige eeuw de grootste – toen nog publieke -  omroep voor radio en televisie. De slogan en bijbehorende programmering trokken massaal de groep jongeren die zorgeloos en op zichzelf gericht door het leven ging.

Slaaptekort
Vandaag de dag is het gedrag van jongeren niet veel veranderd. Alleen de manier waarop ze alles beleven, is behoorlijk gemoderniseerd. Denk daarbij vooral aan de invloed en ontwikkeling van sociale media. Uit recent onderzoek blijkt dat overmatig gebruik van sociale media - tot 3 uur per dag – er bij jongvolwassenen voor zorgt dat maar liefst 20% van hen lichamelijke klachten vertoont. Slaaptekort is er een van. Leve de vooruitgang. Gaat een extra lespakket over de gevolgen van overmatig beeldschermgebruik werken? Ik hoop het, maar het puberbrein is complex.

Pensioentekort
Een ander tekort waar jongeren op langere termijn slapeloze nachten van kunnen krijgen, is hun pensioen. Pensioen is geen hip, sexy onderwerp en dat vinden niet alleen jongeren. Ondanks alle goedbedoelde initiatieven van het ministerie van Financiën, via Wijzer in geldzaken, en aanbieders van pensioenproducten, is het percentage Nederlanders dat ons pensioenstelsel snapt, inmiddels gedaald tot 26%. Werkenden hebben vaak geen idee hoeveel ze later aan pensioen nodig hebben of hoeveel ze al hebben opgebouwd. Toch geeft driekwart van de beroepsbevolking aan zich geen zorgen te maken dat ze na pensionering ‘gewoon’ verder kunnen leven. Maar waarvan dan? Ook als je oud bent, wil je het leven beleven. Dan moet er wel geld zijn om dat mogelijk te maken.

Stilzitten is geen optie
De leeftijd om een AOW-uitkering te ontvangen schuift op. De nu nog onbezorgde jongere kan pas vanaf de leeftijd van 71,5 jaar AOW ontvangen. Pensioenregelingen via werkgevers zijn versoberd en mensen die als zelfstandige werken, moeten zelf een pensioenvoorziening opbouwen. Ze weten het wel, maar stellen de uitvoering vaak uit. Als de finish in zicht komt, is het echter te laat. Met de huidige lage rente is het halen van een doelbedrag door alleen te sparen een stuk lastiger  geworden. De invloed van inflatie en belasting is een factor die niet vergeten mag worden.

Hoe eerder, hoe beter
De belangstelling voor beleggen is ook om die reden toegenomen. En: hoe jonger je begint met iets op te bouwen voor later, hoe beter. Het lijkt zo logisch, maar hoe krijgen ‘we’ het voor elkaar dat jongeren na hun studie regelmatig geld reserveren voor later? Misschien dat een groep Amerikanen van Stanford University, UCLA en Microsoft daar iets op hebben gevonden. Zij lieten een groep jongeren via een virtual reality bril kennismaken met zichzelf op 65 -jarige leeftijd of met een virtueel alter ego van hun eigen leeftijd. Geen Story of my life-concept, maar een serieus experiment waarbij ze $ 1000 kregen. Hen werd de vraag gesteld of ze dat geld wilden uitgeven aan iets leuks, een cadeau voor iemand of het wilden reserveren voor hun pensioen. En wat bleek, de groep die met hun oudere ik was geconfronteerd, wilde twee keer zo vaak reserveren voor hun pensioen.

Als dit soort virtuele mogelijkheden veel effectiever blijken dan alle eerdergenoemde initiatieven, dan zou een lespakket financieel onderwijs versie 2.0 nog populair kunnen worden. Een soort Back to the future voor je financiële toekomst. 

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl