Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Opkomende markten uit recessie

Opkomende markten uit recessie

20 dec 2016 | Beleggen47 views

2016 was het jaar waarin opkomende markten na vijf jaar eindelijk de negatieve trend hebben doorbroken. Begin dit jaar waren opkomende markten nog impopulair, maar deze beleggingscategorie werd al snel de plek waar veel beleggers hun heil zochten.

Houdt dit ook aan in 2017? Wij verwachten van wel, niet alleen omdat opkomende markten nog steeds aanzienlijk goedkoper zijn dan ontwikkelde markten, maar ook op basis van fundamentele waarden.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Reden genoeg voor optimisme

Er is reden genoeg voor optimisme. Belangrijke opkomende landen als Brazilië en Rusland komen uit een recessie, waarbij dalende inflatiecijfers een ruimer monetair beleid mogelijk maken.

India en Indonesië hebben hervormingen doorgevoerd en komen waarschijnlijk in gezonde groeicijfers terecht. Drie jaar geleden behoorden beide landen nog tot de ‘Fragile Five’ onder de opkomende markten, maar ze hebben hun les geleerd. Niet in het minst dankzij nieuwe, daadkrachtige presidenten. De heren Modi (India) en Widodo (Indonesië) gingen niet voor snelle populistische maatregelen, maar voerden grondige en impopulaire hervormingen door waar hun landen voor langere tijd profijt van hebben.

Daadkrachtig beleid

“Economische hervorming kan snel plaatsvinden als de politiek bereid is om diepgaande en soms pijnlijke maatregelen te nemen. Dat bewijzen India en Indonesië”, concluderen Wim-Hein Pals en Karnail Sangha, portefeuillemanagers van Robeco Emerging Markets Equities. “Deze landen hebben hun begrotingstekort, inflatie en munt weer onder controle.”

Indonesië en India hebben een enorme interne markt van respectievelijk 250 miljoen en 1,2 miljard inwoners en een relatief jonge bevolking. De voorkeur van Pals en Sangha gaat dan ook uit naar bedrijven die blootstelling hebben aan deze aantrekkelijke thuismarkt met een steeds welvarender middenklasse.

Sterke comeback

Aandelen uit opkomende landen zijn met een sterke comeback bezig. “Hervormingen, waarderingen, winstverwachtingen en monetair beleid pakken positief uit en we verwachten dat aandelen uit opkomende markten op korte en lange termijn die uit ontwikkelde markten verslaan”, zegt Pals. Beleggers boeken volgens hem een dubbele winst. “In het verleden groeide het bbp van opkomende landen, maar bleven de bedrijfswinsten achter. Die nemen nu ook toe. Aandelenkoersen bevinden zich op de bodem, waardoor aantrekkelijke koerswinsten in het verschiet liggen.”

China belangrijk voor het sentiment

De situatie in China blijft zeer belangrijk voor het sentiment rond opkomende markten. Voor 2017 verwachten we dat de groei in China net onder de 6,5%-doelstelling van het vijfjarenplan uitkomt. Wel moet het land zijn groeidoelstelling voor de middellange termijn naar beneden bijstellen, omdat het anders zijn schuldenprobleem voor zich uit blijft schuiven.

Bent u geïnteresseerd in beleggen in opkomende markten? Bekijk dan de Fondsselector. >

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel