Sinds de verkiezingswinst van Donald Trump zijn de aandelenmarkten aan een behoorlijke eindsprint begonnen. Zo krijgt het beursjaar na een slechte start voor veel beleggers toch nog een mooi slot.

We vroegen Patrick Damen, senior medewerker bij Robeco Beleggingsservice, wat zijn collega’s en hij daarvan merken.

“Het aantal gesprekken over de beleggingsportefeuille is duidelijk toegenomen na de verrassende overwinning van Trump. Wat men vooral wil weten, is wat Robeco’s verwachtingen zijn voor 2017. Waar wij mensen vooral op attent maken, is het belang van de juiste verhouding tussen de beleggingscategorieën. Omdat de categorie aandelen de afgelopen jaren goede resultaten heeft laten zien, bestaat de kans dat het risico van de portefeuille ongemerkt groter is geworden dan bij de uitgangspunten/doelstelling van die klant past."

Weer in balans
"Het herschikken van de portefeuille is dan zinvol. Je neemt een beetje winst – altijd prettig - op je risicovollere aandelenpositie om dat vervolgens toe te voegen aan de minder risicovolle categorieën. Daarmee komt de portefeuille weer in balans. Dat zorgt voor rust voor als er het een keer wat minder goed gaat op de beurs. Dan moet de categorie obligaties in de portefeuille het ‘opvangende werk’ doen.”

Hoe vaak bekijken en herschikken?
Hoe vaak moet men dat bekijken en herschikken? “Dat verschilt per persoon en hoe actief men met de beleggingen omgaat, maar minimaal 1-2 maal per jaar is wenselijk. Het herschikken hangt af van de mate van afwijking per beleggingscategorie door het beursverloop. Dit is overigens ook belangrijk als er eens een mindere periode op de beurs is geweest. Om de uiteindelijke doelstelling te behalen zou men dan juist de lagere weging van de categorie aandelen – ten opzichte van het uitgangspunt -  moeten ophogen ten laste van de toegenomen weging van de obligaties/cash-positie. Dat is op dat moment wellicht een tegennatuurlijk gevoel vanwege het beurssentiment, maar op de langere termijn heeft de categorie aandelen nog steeds een hoger rendementspotentieel.” 

Niet op voorhand paniekerig reageren
Nog een ‘tip’ voor 2017? “Ja, dat beleggers niet op voorhand paniekerig reageren als er een belangrijke gebeurtenis nadert. Terugkijkend hebben de financiële markten in 2016 uiteindelijk totaal anders geregeerd op verrassende ontwikkelingen zoals de Brexit en Trump. Mensen die uit angst alles verkocht hadden, konden vervolgens weer tegen hogere koersen terugkopen. Uitgebreid onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat ‘timing’ bij beleggen ondoenlijk is. Ook in 2017 staan er weer belangrijke zaken op de agenda en daar zullen wij dan weer over berichten op onze Actueel-pagina. Maar ga niet met de waan van de dag beleggen, beleg voor de langere termijn.”