Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Nederlanders zijn gezonde, nuchtere beleggers

Nederlanders zijn gezonde, nuchtere beleggers

23 jan 2017 | Beleggen528 views

Na een mooie afsluiting van een per saldo goed beursjaar steeg het sentiment rondom sparen en beleggen niet navenant over het laatste kwartaal, zo blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil. Het peil ging ten opzichte van de laatste meting (eind september 2016) zelfs van 96 naar 93.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

“De Nederlander laat zich blijkbaar niet gek maken door de beurs”, zegt Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. “Dat de beurs omhoog blijft gaan en dat de Nederlander het sentiment niet klakkeloos volgt, toont aan dat ze ten aanzien van beleggen een gezonde, nuchtere houding hebben. Daar zijn wij uiteraard alleen maar blij mee, want deze beleggers mikken duidelijk op de lange termijn.”

Dit strookt ook met de goede voornemens die de meerderheid van de beleggers (53%) heeft voor 2017: 20% zegt meer naar de portefeuille te gaan kijken, 15% wil duurzamer gaan beleggen en 14% wil meer spreiding in zijn beleggingen aanbrengen.

Robeco Nationaal Beleggingspeil Q4 2016 

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Zelf niet tevreden over kennis

De ondervraagden (spaarders en beleggers) zijn tevreden over het niveau van de financiële kennis van de Nederlander. Velen vinden dat daar nog het nodige aan schort: slechts 16% denkt dat er voldoende kennis bij hen aanwezig is om succesvol te kunnen beleggen. “slechts 16% denkt dat Nederlanders voldoende kennis hebben om succesvol te kunnen beleggen. “Dit getuigt ook weer van nuchterheid. Kennis over sparen krijgt als gemiddeld rapportcijfer 7,0, tegenover beleggen 5,2. Maar bij sparen is de materie eenvoudiger“, aldus Cornelissen.

Vak ‘financiële huishoudkunde’ invoeren

Een grote meerderheid van de Nederlanders pleit voor invoering van het vak ‘financiële huishoudkunde’. “Daar wordt al decennia over gesproken”, reageert Cornelissen. “Maar concreet gebeurt er niets. Gezien de impact van financiële beslissingen is een vak ‘financiële huishoudkunde’ voor menigeen zeker geen overbodige luxe”, zo stelt de Robeco-hoofdeconoom. “Ook al is dat natuurlijk nog geen garantie voor een leven zonder financiële blunders.”

Kortetermijndenken is obstakel

Maar hoe vergroot je dan de kans op succesvoller beleggen? Respondenten geven in groten getale (51%) aan, dat kortetermijndenken Nederlanders in de weg zit om succesvolle beleggers te zijn. ”Een waarheid als een koe. Wij propageren bij Robeco altijd de langetermijnvisie. Dat houdt ook in: niet bij iedere schok in paniek raken en slechts periodiek aan portefeuille-onderhoud doen. Net zoals je auto één keer per jaar naar de garage gaat, moet je ook – bijvoorbeeld ieder jaar in januari – kijken of je beleggingsmix nog wel klopt met je doelstellingen en je risicoprofiel. Na een goed aandelenjaar – zoals 2016 – moet de balans tussen aandelen en obligaties wellicht worden rechtgetrokken”, aldus Cornelissen.

Politieke risico’s in Europa

Voor 2017 verwacht Cornelissen in Nederland een voortzetting van de huidige opgaande lijn in de economie. Hij voorziet voor Europa de nodige politieke risico’s. Maar hij verwacht dat de euro 2017 gaat overleven. “De belangrijkste katalysator van onrust in de eurozone zou een verkiezing van Marine Le Pen tot president van Frankrijk zijn, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Dus gaat Europa volgens mij vrolijk verder, ook zonder het VK. Economisch gaat het goed en we moeten afwachten wat de gevolgen zijn van het presidentschap van Trump. Komt er bijvoorbeeld een conflict met China, dan krijgt iedereen daar vroeg of laat last van.”

Eenzijdig gefixeerd

 “De markt in de VS is momenteel erg eenzijdig gefixeerd. De economie die het in deze wereld het minst nodig heeft, wordt het meest gestimuleerd. De focus is op infrastructuur, belastingverlaging en deregulering. Andere aspecten, zoals de toekomst van Obamacare en van het milieu, worden volkomen genegeerd”, zo stelt Cornelissen. “Men is opeens erg positief over Trump, terwijl in de aanloop naar de verkiezing de beurs nog iedere keer omlaag schoot als Trump in de polls dichterbij Clinton kwam.”

Zakenman als premier?

Ten slotte werd in de peiling gevraagd of Nederlanders na de verkiezingen in maart een zakenman als premier willen, in navolging van Donald Trump in de VS. 21% wil een zakenman, 29% niet en 37% antwoordt neutraal (13% weet het niet). “Ik denk dat er ook hier sprake is van een gezonde scepsis, een eigenschap die vele Nederlandse spaarders en beleggers kenmerkt”, aldus Cornelissen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel