Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Drie redenen om niet te beleggen. En drie om dat juist wél te doen.

Drie redenen om niet te beleggen. En drie om dat juist wél te doen.

13 feb 2017 | Beleggen4829 views

Er zijn verschillende redenen om niet of toch juist wel te gaan beleggen. U kunt voor uzelf bepalen hoe zwaar de verschillende argumenten wegen.

Niet beleggen: Grote angst voor koersdalingen

Een belangrijk kenmerk van beleggen is dat de waarde van het vermogen kan schommelen. Als beloning voor dat risico kan een belegger op de lange termijn uitzicht krijgen op een aantrekkelijk rendement.  Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat u kunt missen en voor sommige mensen zal de mogelijkheid van koersdalingen aanleiding vormen om slechts een klein deel van hun vermogen te beleggen in aandelen of obligaties. Als u al wakker ligt van alleen al de gedachte dat (een klein deel van) uw vermogen mogelijk in waarde daalt, is beleggen waarschijnlijk niets voor u.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Niet beleggen: Korte horizon

Een van de kenmerken van beleggen is dat het rendement op een langere termijn van tien jaar of meer in het verleden heel vaak hoger lag dan de rente over een spaarrekening. Wie instapt met als doel om binnen twee jaar een mooi rendement te behalen, loopt het risico dat de investering in die periode juist in waarde daalt zonder dat er voldoende tijd is om een herstel af te wachten. In dat geval is sparen een betere keuze.

Niet beleggen: Kosten

Beleggen is niet gratis. Afhankelijk van de wijze waarop u belegt, moet u mogelijk rekening houden met dienstverleningskosten, fondskosten en/of transactiekosten.

Wel beleggen: Vermogensbelasting

De spaarrente ligt momenteel zo laag dat het vermogen op een spaarrekening procentueel gezien nauwelijks groeit. Een tweede factor waar u rekening mee moet houden is de vermogensbelasting. De belastingdruk van 1,2% (in 2016) over het vermogen boven de vrijstellingsdrempel kan ertoe leiden dat uw vermogen zelfs afneemt. Een manier om mogelijk uitzicht te krijgen op een rendement dat hoger ligt dan de spaarrente is door te gaan beleggen. Bij beleggen loopt u het risico dat een deel van uw inleg verloren gaat.

Wel beleggen: Inflatie

Een ander argument om te beginnen met beleggen is dat er naast vermogensbelasting ook rekening gehouden moet worden met het effect van inflatie. Omdat de prijzen van producten en diensten toenemen, kunt u daar met dezelfde hoeveelheid geld naarmate de tijd verstrijkt steeds minder van kopen. Als de groei van uw vermogen geen pas houdt met de inflatie – bijvoorbeeld omdat de spaarrente heel laag ligt – neemt uw koopkracht af.

Wel beleggen: Financiële doelen halen

Sparen is een geschikte keuze als u de waarde van uw vermogen op peil wilt houden, als u ten minste voor lief neemt dat uw koopkracht door inflatie en vermogensbelasting wordt uitgehold bij de huidige, lage spaarrente. Om toe te werken naar financiële doelen die verder in de toekomst te liggen - zoals de studie van de kinderen, een droomvakantie of een aanvulling op het pensioen - is het een groot voordeel als uw vermogen groeit in plaats van dat het alleen maar op peil blijft. Als u gaat beleggen is er een mogelijkheid dat vermogensgroei als gevolg van positieve rendementen uw financiële doelen dichterbij brengt, al loopt u ook nu het risico dat een deel van uw inleg verloren gaat.

Is beleggen wat voor u? Ontdek welke beleggingsvorm bij u past.