Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Nederlandse bedrijven aantrekkelijk voor buitenlandse partijen

Nederlandse bedrijven aantrekkelijk voor buitenlandse partijen

06 mrt 2017 | Beleggen876 views

Nederlandse bedrijven staan de laatste tijd regelmatig in de belangstelling van buitenlandse ondernemingen. Het groeiende aantal overnamepogingen wordt voornamelijk veroorzaakt door internationale factoren.

Steef  Bergakker
Steef
Bergakker
Senior Portfolio Manager

“PostNL roept veel oranjegevoel op”, vertelde topvrouw Herna Verhagen eind februari in een vraaggesprek met NRC over redenen waarom de overheid het bedrijf te hulp schoot toen de Belgische branchegenoot Bpost probeerde PostNL in te lijven. Enkele dagen eerder had minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Unilever al aangemoedigd om extra beschermingsconstructies op te werpen om zich te weren tegen een vijandig overnamebod. Nationalisme speelt behalve in de politiek blijkbaar ook op financiële markten een steeds grotere rol.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Waarom aantrekkelijk?

Voor beleggers roepen de pogingen van buitenlandse ondernemingen om PostNL en Unilever in te lijven waarschijnlijk vooral de vraag op wat Nederlandse bedrijven tot aantrekkelijke overnamekandidaten maakt voor buitenlandse partijen. “In verschillende sectoren wordt het steeds lastiger om de omzet te laten groeien”, vertelt Steef Bergakker, die samen met Christian Vondenbusch het fonds Robeco Hollands Bezit beheert. “Sommige bedrijven kiezen er dan voor om via een overname de marktpositie te vergroten. De toenemende overnameactiviteit is dan ook niet alleen een Nederlands verschijnsel.”

Lage rente en goedkope euro

De lage rente en de daling van de euro ten opzichte van de dollar zijn andere factoren die meespelen bij het groeiende aantal overnamepogingen. “De lage rente zorgt ervoor, dat grote bedrijven aankopen voordelig kunnen financieren, terwijl de goedkope euro het voor Amerikaanse concerns voordelig maakt om Europese ondernemingen te kopen”, legt Bergakker uit: “Er zijn geen eigenschappen die Nederlandse bedrijven nu tot een groter overnamedoelwit maken dan die in omliggende landen. Bovendien waren beursfondsen op het Damrak in de afgelopen decennia minstens even vaak jager als prooi.”

Volop keuze op Damrak

Hoewel Nederlandse bedrijven er dus niet uit springen qua aantrekkelijkheid voor buitenlandse kopers, heeft het Damrak beleggers wel degelijk heel wat te bieden. “Verschillende ondernemingen behoren tot de absolute top binnen hun sector, zoals ASML, TomTom en Flow Traders”, vertelt Bergakker. “Daarnaast staan er ook succesvolle multinationals genoteerd aan de Amsterdamse beurs, zoals Philips, Shell en Unilever. Er is volop keuze.”

Damrak heeft streepje voor

Wat betreft waardering onderscheidt de Nederlandse beurs zich volgens Bergakker overigens ook niet van omliggende landen: “Maar als je kijkt naar duurzame bedrijven, heeft Nederland wel een streepje voor”, zegt Bergakker. “Dat is een aanwijzing dat ondernemingen klaar zijn voor de toekomst. Bovendien behoort het Damrak historisch gezien tot de minder volatiele beurzen. In termen van risico en rendement scoort Nederland derhalve bovengemiddeld.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel