Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Allemaal flow

Allemaal flow

01 mei 2017 | Beleggen295 views

Beleggen heeft natuurlijk alles te maken met de fundamentele ontwikkelingen en de potentie van een bedrijf om goede winsten te genereren. Maar dat speelt vooral op de lange termijn.

Arnout van Rijn
Arnout
van Rijn
Chief Investment Officer Azië-Pacific

Meer dan drie jaar, zou ik zeggen. In de tussenliggende tijd zijn er vele andere factoren die bepalen waar een koers naartoe gaat. Verwachtingen, maar vooral ook geldstromen. “Flows” met een Engels woord. In Azië geldt dat meer dan elders. Aziatische markten worden vaak gedreven door beslissingen van particulieren en buitenlandse beleggers, waar markten in Europa veel meer gedreven worden door Europese instituten. Analyse van flows loont de moeite.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Duidelijke conclusie

Als we kijken naar welke markten het goed hebben gedaan dit jaar in Azië, dan is daar ook een duidelijke conclusie. De best presterende beurs is die van India, gedreven door geldstromen van particuliere beleggers. Zij werden door de regering-Modi gedwongen hun geld eind vorig jaar legaal te maken door het op een officiële bankrekening te storten. Dat leidde tot zwakte op de huizenmarkt omdat veel huizen met “zwart” kasgeld werden gekocht. Vervolgens moesten de particulieren wat leuks met hun geld gaan doen. Goud heeft in India aantrekkingskracht verloren, terwijl de depositorente flink omlaag is gekomen.

Beleggingsfondsen een goed alternatief

Dus waren beleggingsfondsen voor velen een goed alternatief. En daar ging de beurs: 15% hoger in krap vier maanden tegen de verdrukking in. Want het nieuws uit de economie was matig en de bedrijfswinsten vielen tegen. Dus betaal je nu gemiddeld 18x de winst voor Indiase bedrijven, waar dat eind december nog maar 15x was. Dankzij de flow.

Stock Connect

Een ander voorbeeld is Hongkong. Ook hier 15% koerswinst sinds Kerstmis, terwijl we maar 7% winstgroei verwachten in Hongkong. Vasteland-Chinezen hebben ineens ontdekt dat er via de zogenoemde Stock Connect belegd kan worden in Hongkongse aandelen die door de bank genomen aanzienlijk goedkoper zijn dan de lokale A-aandelen. Dus begonnen de miljarden te stromen. Gestage inflow!

Kapitaal gerepatrieerd

Taiwan en Korea hebben geprofiteerd van nieuwe Chinese regelgeving, die ook niet-ingezetenen belastingplichtig maakt voor hun binnenlandse bezittingen. Kapitaal werd daarom gerepatrieerd en de eigen aandelenmarkten profiteerden daarvan. Voor het eerst sinds jaren zagen we dat Taiwanese beleggers weer bereid waren aandelen te kopen met geleend geld. De Koreaanse beurs boekte een fraaie stijging ondanks de spanningen met Noord-Korea en de negatieve politieke ontwikkelingen. Allemaal flow!

Buitenlandse beleggers teleurgesteld

De andere kant van de medaille is Japan. Binnenlandse beleggers inclusief de Bank of Japan zelf staan hier structureel aan de koopkant, maar in de afgelopen maanden zijn het de buitenlandse beleggers geweest die teleurgesteld door een gestaag versterkende wisselkoers van de yen hun posities afgebouwd hebben. Japan is derhalve achtergebleven bij de positieve ontwikkelingen van de Aziatische markten in 2017 en dat terwijl de winstgroei hier juist verbeterd is van 10% tot 13%. De koers/winstverhouding is gezakt van 15x naar minder dan 14x. Outflow!

Wie gaat deze aandelen weer van mij kopen?

Kortom: het blijft een eenvoudige, maar wezenlijke vraag voor wie zijn geld in de markt belegt: wie gaat deze aandelen weer van mij kopen voor een hogere prijs? Op langere termijn leveren aandelen een mooi rendement, maar wie de timing goed doet kan een mooi extra rendement boeken. Koop niet alleen goede fundamentele bedrijven, maar doe dat ook als je de stroom mee hebt. Go with the flow!

Arnout van Rijn, Hongkong, april 2017

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel