Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Een nieuwe wind in Argentinië

Een nieuwe wind in Argentinië

10 mei 2017 | Beleggen686 views

Argentinië heeft een enorm economisch potentieel, maar had tientallen jaren te lijden onder populistische regimes. Nu waait er een nieuwe wind, met een nieuwe generatie politici onder leiding van de dynamische president Mauricio Macri, en lijkt het Zuid-Amerikaanse land zich weer op het juiste pad te bevinden.

Fabiana  Fedeli
Fabiana
Fedeli
Head of Global Fundamental Equities, Senior Portfolio Manager Emerging Markets

De Argentijnse economie heeft de afgelopen 35 jaar een zwakke groei laten zien. Dit was op zichzelf niet het grootste probleem, maar het is wel zorgwekkend dat de groei sinds 2003 voornamelijk afkomstig is geweest van overheidsuitgaven aan sociale zekerheid en niet van de productiviteit of de ontwikkeling van een concurrerende industrie.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Mogelijkheden op de lange termijn

Maar nu waait er dus een nieuwe wind in Argentinië – het op één na grootste land van Zuid-Amerika, met de op twee na grootste bevolking. Deze nieuwe wind begon te waaien in 2015 met de verkiezing van de ondernemers- en marktvriendelijke Mauricio Macri tot president. Robeco is sindsdien ‘voorzichtig optimistisch’ over Argentinië en ziet het land als een interessante beleggingsmogelijkheid voor de lange termijn, zowel voor obligatiebeleggers als aandelenbeleggers.

Bouwstenen aanwezig

“We moeten niet verwachten dat Argentinië zich binnen afzienbare tijd weet te ontworstelen aan het populisme en de recessie, maar de bouwstenen zijn in ieder geval aanwezig”, stelt Fabiana Fedeli, senior portefeuillemanager van Robeco Emerging Markets Equities, vast. “Naast de hoop die de nieuwe regering aan Argentinië geeft, heeft het land fysiek erg veel te bieden: een enorme hoeveelheid vruchtbare grond voor soja, graan en veeteelt en een overvloed aan grondstoffen in de vorm van metalen en mineralen. De reserves aan schalie-olie en -gas zijn de op twee na grootste in de wereld en de lange kustlijn biedt toegang tot rijke visgronden.”

Enthousiasme

Fedeli bracht onlangs een bezoek aan Argentinië om met vertegenwoordigers van de regering en de centrale bank te praten over de economische, monetaire en fiscale hervormingen. Ook sprak ze met het management van bedrijven over het ondernemingsklimaat. “Ik bespeurde enig enthousiasme, omdat er positieve veranderingen plaatsvinden. Zo sprak ik een econoom van de centrale bank die zei dat hij eindelijk zijn werk goed kan doen. Hij kan nu aan de slag met echte cijfers, waar hij vroeger moest werken met economische cijfers die gemanipuleerd waren om het wanbeleid te maskeren”.

Grote drijver

Argentijnse staatsobligaties doen het momenteel goed en zijn een grote drijver voor het Robeco Emerging Debt-fonds, al zijn de huidige rendementen natuurlijk geen garantie voor het toekomst. Eén ding is duidelijk: president Marci heeft ervoor gezorgd dat Argentinië weer terug is op de kaart.

Lees meer over:

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel