Brazilië zit in de problemen, nu president Michel Temer op basis van tapes die zijn opgedoken, wordt beschuldigd van corruptie. Want het hervormingsproces dat Temer vorig jaar na de geruchtmakende afzettingsprocedure tegen zijn voorganger Rousseff in gang zette, duldt geen uitstel.

Brazilië moet zijn peperdure pensioenstelsel nodig hervormen om fiscaal stabieler te worden. Ook moet de hoge rente omlaag om zo het economisch herstel verder vorm te geven. Dimitri Chatzoudis, portefeuillemanager van Robeco Emerging Markets Equities: “Het maakt niet uit of de beschuldigingen die nu tegen Temer worden geuit, waar zijn. Ze komen op een erg slecht moment.”

Stemming over belangrijke wetten
“Over enkele weken moet er gestemd worden over belangrijke fiscale wetten, een van de pijlers van het hervormingsproces dat het land moet doormaken. Die stemming gaat wellicht uitgesteld worden, als Temer niet meer het vertrouwen heeft van de coalitie die nu regeert. En dat kan Brazilië nu absoluut niet hebben, want het hervormingsproces moet door.”

Corruptie en politieke onrust
Brazilië heeft een geschiedenis op het gebied van corruptie en politieke onrust en maakt momenteel slechts 6,6% uit van het fonds Robeco Emerging Markets Equities. “Een relatief klein belang dus, en daarnaast is wat er nu gebeurt geen reden voor paniek”, zegt Chatzoudis. “De weg die Brazilië met Temer is ingeslagen, is een goede, en de enig juiste.” Positief is volgens Chatzoudis ook, dat het met het juridische apparaat in Brazilië wel goed zit. “Dat staat gelukkig boven alle partijen.”

Scenario’s
“Van de scenario’s die nu denkbaar zijn, nu zou kunnen blijken dat Temer meegewerkt heeft aan corruptiepraktijken, is er eentje het slechtste: dat Temer gewoon blijft zitten en de zaak gaat rekken, zonder voldoende draagvlak en zonder machtsbasis”, aldus Chatzoudis. “Als er nieuwe verkiezingen komen omdat Temer aftreedt of wordt afgezet, is de kans groot dat het ingezette hervormingsproces – zij het met enige vertraging – kan worden voortgezet. Hopelijk zal het economische sentiment niet onder deze kwestie lijden.”

Positief over Emerging Markets
Over Emerging Markets als blok blijft Chatzoudis positief. “Het is er relatief rustig. Vorig najaar was er bij beleggers nog de nodige angst, omdat Trump een spelbreker leek te gaan worden voor landen die net hun draai weer leken te hebben gevonden. Maar die angst was snel voorbij, toen bleek dat de soep van Trump niet zo heet werd gegeten als hij werd opgediend.”

Aantrekkende wereldeconomie goed voor opkomende markten
“Als de wereldeconomie aantrekt, gaat het meestal ook goed met opkomende markten. Dat zie je de laatste tijd gebeuren. De handel tussen opkomende markten onderling is al langer aan het verbeteren”, besluit Chatzoudis.