Sander Bus en Roeland Moraal hebben de prestigieuze Morningstar European Fund Manager of the Year Award gewonnen in de categorie vastrentend. “De zeer ervaren fondsmanagers van Robeco High Yield Bonds hebben deze prijs dik verdiend”, zo meldt de beoordelaar van beleggingsfondsen.

"Bus en Moraal passen een solide en beproefd beleggingsproces toe, dat wordt gedreven door gedegen research en een goed risicobewustzijn’, aldus Morningstar-analist Niels Faassen in zijn beoordeling. “Ze hebben hun meerwaarde bewezen door superieure beleggingen in zowel opgaande als neergaande markten.”

Benchmark verslagen
Het fonds Robeco High Yield Bonds heeft het erg goed gedaan in de Morningstar-categorie Global High Yield en heeft de benchmark over een periode van 10 jaar verslagen, al vormen rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. “Toch zijn de rendementen indrukwekkend,” zegt analist Faassen. “Ze plaatsen Robeco High Yield Bonds in het topsegment voor rendementen over de laatste 3, 5 en 10 jaar.”

Op één lijn met beleggers
Sander Bus is al sinds de start in 1998 bij het fonds betrokken en Roeland Moraal trad als co-manager in 2003 toe. “Ze hebben een prima toegerust creditanalistenteam tot hun beschikking en beleggen zelf ook in hun fonds, zodat hun belangen op één lijn zitten met die van hun beleggers”, aldus Faassen.

Zeer vereerd
De prijswinnaars voelen zich zeer vereerd. “Dankzij ons gedisciplineerde beleggingsproces en de stabiliteit van ons portefeuillebeheer en analistenteam zijn we in staat geweest succesvol te zijn en blijven”, zegt Bus. Hij benadrukt dat de award gezien moet worden als een teamprestatie en als bevestiging van een geslaagde langetermijnstrategie.

Contrair
De Robeco High Yield Bonds-beleggingsstrategie is een strategie die contrair is. Dat houdt in: ‘winnen door minder te verliezen’. De strategie maakt gebruik van de laagrisico-anomalie: de misvatting dat hoger risico meer rendement oplevert. De praktijk wijst immers uit, dat obligaties met een lager risico veelal een hoger rendement opleveren.

Combinatie
Het beleggingsproces van Robeco’s obligatiefondsen is een combinatie van ‘top-down’ marktanalyse en ‘bottom-up’ selectie op basis van research. De nadruk ligt op actieve selectie van obligatieleningen, waarbij de fondsmanagers de vrijheid hebben om ook posities in te nemen die buiten de benchmark vallen. Dat komt de selectie ten goede.

Bron: http://www.morningstar.nl/nl/news/158385/sander-bus-en-roeland-moraal-(robeco)-beste-beleggers-obligaties.aspx