Je hoeft geen geleerde of beleggingsexpert te zijn om veelgemaakte fouten bij beleggen te herkennen, te verklaren en te vermijden. We bespreken er hieronder enkele en eindigen met de vraag: wat is de beste dag om een knoop door te hakken?

Onvoldoende focus
Er zijn veel beleggingsproducten te koop. Aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, indextrackers, etc. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, moet je je beleggingsuniversum beperken. Leg voor jezelf vast welke indices of producten je gaat volgen en misschien kopen. Je mist zo misschien kansen, maar je maakt ook minder fouten door onoplettendheid. Kortom: laat je niet gek maken.

Schoenmaker blijf bij je leest
Een veelgemaakte fout is dat mensen denken goed te zijn of zullen zijn in beleggen. Regelmatig lijden ze echter aan zelfoverschatting. Ook vraagt beleggen toch meer tijd dan men vooraf had ingeschat, en blijkt dat beleggers in andere dingen duidelijk beter zijn. Dan is het wellicht verstandig om beleggen uit te besteden aan mensen die daar hun werk van hebben gemaakt en aantoonbaar deskundig zijn. Schoenmaker, blijf bij je leest dus. En dan kun je lekker doorgaan met de dingen waar je wel echt goed in bent.

Weersta de verleiding
‘Gegarandeerd rendement van 8 procent per jaar’. Dat zie je wel eens staan bij alternatieve beleggingen, die niet tot een standaardcategorie gerekend worden. Zo’n garantie is moeilijk waar te maken, en als dat niet lukt, is de volgende vraag: hoe kan zo’n garantie worden afgedwongen? Nu de spaarrente zo laag is, is het verleidelijk toe te happen als ons een worst wordt voorgehouden. Voor velen is hebzucht nog steeds een drijfveer achter hun beleggingen. Het zij zo, maar een bovengemiddeld rendement impliceert ook een bovengemiddeld risico.

Omgaan met verliezen
Hoe komt het toch dat veel beleggers niet om kunnen gaan met verliezen? We houden over het algemeen te lang vast aan posities die verliesgevend zijn en kappen winsten vaak te snel af. Onderzoekers denken dat dat komt omdat verliezen ongeveer twee keer zo veel indruk op ons maakt als winnen. Door wat we ‘verliesaversie’ noemen blijven verliesgevende posities te lang in onze portefeuille en nemen we anderzijds te snel winst.

Alleen vooruitkijken
Zeker, beleggen is vooruitkijken. Om te weten of je beleggingsstrategie werkt, moet je echter af en toe terugkijken en analyseren. Zo voorkom je dat je steeds dezelfde fout maakt en zo zorg je dat je op termijn toch je doel(en) kunt bereiken.

Zondag …
De beste dag om beleggingsbeslissingen te nemen is zondag. De beurzen zijn dan namelijk gesloten en u kunt er nog een nachtje over slapen. Dat haalt de emotie uit de beslissing.