Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Voorkom dat je scheefgroeit

Voorkom dat je scheefgroeit

03 mei 2017 | Beleggen2527 views

Het is belangrijk om je beleggingsportefeuille af en toe te herschikken. Maar waarom is dat zo én hoe vaak is het nodig om je beleggingen weer in lijn te brengen met de oorspronkelijke verdeling?

Toen je begon met beleggen, heb je allereerst gekozen dat te doen voor een bepaalde – meestal lange - termijn. Vervolgens heb je een keuze gemaakt tussen laten beleggen via een totaaloplossing (bijvoorbeeld Robeco ONE) en zelfstandig beleggen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Verdeling over categorieën

Bij de keuze voor zelf beleggen stel je zelf een portefeuille samen met daarin verschillende categorieën, zoals aandelen, obligaties en cash. Die verdeling over de categorieën hangt samen met het risico dat je wilt en kunt lopen en het rendement dat je nastreeft. Hoeveel risico je wilt en kunt lopen, wordt bepaald door de doelen die je wilt halen, je kennis van beleggen, je financiële positie en de tijd die je uitgetrokken hebt om je doel te bereiken.

Startpunt en ‘life changing events’

Je persoonlijke uitgangspunten bepalen je startpunt. Daarna zijn ‘life changing events’ (het krijgen van kinderen, sterfte, werkloosheid, pensioen en scheiding) van invloed op je uitgangspunten en je doelen, en zij kunnen tot aanpassing van je portefeuille leiden.

De verschillende voorbeeldportefeuilles van Robeco kunnen als richtlijn dienen. Ook kun je je portefeuillescan (via Mijn Robeco) bekijken om de werkelijke verdeling te vergelijken met de uitgangssituatie. Deze portefeuillescan kan als ‘hulpmiddel’ dienen om je portefeuille aan te passen. Zo’n aanpassing noemen we ook wel het herbalanceren of herschikken van je portefeuille.

Uit balans geraakt

Stel dat je startpositie een verdeling opleverde van 55% aandelen, 35% obligaties en 10% cash. Het kan zijn, dat er na enkele jaren scheefgroei is ontstaan: 65% aandelen, 30% obligaties en 5% cash. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je aandelen veel meer in waarde zijn gestegen dan je andere beleggingen.

Je portefeuille is dan uit balans geraakt. Misschien denk je: aandelen doen het blijkbaar beter, dus daar moet ik er meer van hebben. Maar daarmee wijk je af van je oorspronkelijke plan en loop je andere risico's dan je wilde.

Verhouding terugbrengen

Dan zou het goed zijn de verhouding terug te brengen naar de oorspronkelijke 55%-35%-10%. Je moet dan, in dit geval, goed presterende aandelen verkopen en relatief minder goed presterende obligaties bijkopen. Dat klinkt tegennatuurlijk, maar is wel de juiste manier om de balans te herstellen. En tegelijkertijd verzilver je een deel van de gerealiseerde winst door deze naar een minder risicovolle beleggingscategorie over te brengen.

Onlogisch?

Deze handeling zou je ook moeten toepassen na een periode van dalende beurskoersen. Dan is het verstandig het gewicht van aandelen op te hogen ten koste van ‘veilige’ cash of obligaties. Ook dit lijkt onlogisch, omdat alle seinen voor aandelen op rood lijken te staan. Achteraf blijken dat echter vaak de beste momenten te zijn om aandelen bij te kopen. ‘Never waste a good crisis’, heet dat. Bij een herstel zal de categorie aandelen doorgaans beter presteren dan obligaties.

Niet te vaak …

Net zoals je een tuin of auto af en toe moet onderhouden, zo zal dat ook met je portefeuille moeten gebeuren. Ook professionele beleggers doen dat. Maar hoe vaak moet je dat doen? Al zodra aandelen sterk stijgen, of pas als er onrust op de markten is, met heftige koersdalingen? Eigenlijk is het antwoord: niet te vaak. Herbalanceren zorgt namelijk altijd voor extra (handels)kosten. En extra rendement levert het dan niet altijd op. En het moet op een door jou gekozen moment gebeuren. Bijvoorbeeld na een ‘life changing event’. En als die er niet zijn, is eens of twee maal per jaar in beginsel voldoende. Je zou ook kunnen kiezen voor een moment waarop je denkt: de beurzen zijn wel behoorlijk gestegen; ik moet eens naar de verhoudingen gaan kijken. Maar probeer niet te veel afgeleid te worden door de waan van de dag. Want die heeft met je langetermijnvisie niets te maken.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel