Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wijze lessen van Warren Buffett

Wijze lessen van Warren Buffett

31 mei 2017 | Beleggen

Als je aan actieve beleggers vraagt wie hun grote voorbeeld is, noemen ze vaak Warren Buffett, de inmiddels 86-jarige Amerikaan die een geschat vermogen heeft van 75 miljard dollar en grootaandeelhouder is van multinational Berkshire Hathaway. Welke lessen leert hij ons?

Smijt niet met geld

Buffett smijt ondanks zijn rijkdom niet met geld. Hij woont in een normaal huis (gekocht in 1985 voor 32.500 dollar …), leeft betrekkelijk zuinig van een salaris van 100.000 dollar, ver beneden de gemiddelde beloningen van Amerikaanse topmanagers. Van Buffett is bekend dat hij zijn gehele vermogen doneert aan liefdadigheidsorganisaties, waaronder de Gates Foundation. In 2011 riep hij de regering-Obama zelfs op om de belasting voor miljonairs te verhogen. Dit voorstel werd in 2012 door de Senaat verworpen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Sowieso sparen

Veel mensen betalen eerst alle rekeningen, doen nog wat aankopen en gaan dan kijken of er nog geld over is om mee te sparen of beleggen. Buffett adviseert de omgekeerde weg: spaar of beleg een vast bedrag van je inkomen en geef het geld dat overblijft uit. Volgens hem leg je jezelf dan een betere budgetdiscipline op.

Geef niet te snel op en heb plezier in je werk

Toen Buffett Berkshire Hathaway kocht, was het een slechtlopend textielbedrijf. Door zijn leiderschap en doorzettingsvermogen heeft hij het bedrijf laten groeien tot een grote multinational, met bedrijven in uiteenlopende sectoren, zoals de financiële sector, levensmiddelensector en bouwsector. Gekoppeld aan doorzetten adviseert Buffett: besteed je tijd aan werk dat je leuk vindt, want het leven is kort.

Onderzoek eerst waarin je gaat beleggen

Buffett zegt dat je iedere belegging eerst van te voren goed moet onderzoeken. Dit geldt voor individuele aandelen en obligaties, maar ook voor beleggingsfondsen. Die worden door bedrijven als Morningstar onderling vergeleken en van een rating voorzien. Weet dus wat je koopt.

Omring jezelf met goede mensen

Buffett vindt het verstandig om met mensen om te gaan die beter zijn in bepaalde dingen dan jij. Daarvan kun je leren, ze kunnen je inspireren, of ze kunnen je doen besluiten het echte werk aan experts over te laten. Buffett was in zijn loopbaan doodsbang om in het openbaar te spreken, maar besefte dat hij dat wel moest kunnen om succesvol te worden. Daarom nam hij lessen en overwon zijn angst.

Vermijd modegrillen

Buffett belegt nooit in modegrillen en ‘hippe’ aandelen, met als argument dat je nooit weet of het met zo’n bedrijf over vijf jaar nog goed gaat. Want: beleggen doe je voor de lange termijn. Dat geldt ook voor iemand als Warren Buffett.

Ook spreiden en periodieke ‘APK’

Het is uiteraard niet alleen zaak om, net als Buffett, de lange termijn in de gaten houden. Ook het spreiden van uw beleggingen is essentieel en daarnaast is een periodieke beleggings-‘APK’ zeer nuttig om te voorkomen dat uw portefeuille scheefgroeit.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel