De wereld verandert razendsnel. Het is niet meer dan logisch dat een beleggingsportefeuille meeverandert. Henk Grootveld, hoofd trendbeleggen Robeco, vertelt hoe het opsporen van nieuwe trends en het maken van de vertaalslag naar een beleggingsportefeuille in zijn werk gaat.

Wat is het verschil tussen een trendwatcher en een trendbelegger?
Grootveld: “Een trendwatcher probeert twee tot drie jaar vooruit te kijken en te voorspellen welke hypes de aandacht gaan trekken. Als trendbelegger kijken we veel meer wat er daadwerkelijk in de economie gebeurt en welke ideeën en bedrijfsmodellen de gevestigde orde een schop onder hun achterste gaan geven. Daarbij maken we heel scherp het onderscheid tussen bedrijven die van de verandering profiteren en bedrijven waarvoor dat juist een bedreiging vormt.”

Hoe kom je nieuwe trends op het spoor?
Grootveld: “Ik ben meer een lezer dan een reiziger. Bovendien is informatie tegenwoordig zo snel beschikbaar via digitale media dat het weinig zin heeft om op pad te gaan op zoek naar nieuwe inzichten. Er kan heel veel informatie uit de krant gehaald worden, waarbij het mij nadrukkelijk niet alleen gaat om de nieuwsberichten. In elk katern zoals wetenschap, cultuur, economie en maatschappij zijn aanwijzingen te vinden van veranderingen die voortvloeien uit technologische vooruitgang, demografie of nieuwe regelgeving en die tot een nieuwe beweging kunnen leiden. Het enige katern dat ik beroepsmatig kan overslaan, is de sportbijlage. Daarnaast heb ik bijna elke dag wel enkele gesprekken met analisten en topmensen uit het bedrijfsleven. Mijn kinderen houden me ten slotte helemaal op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen die zich buiten mijn gezichtsveld afspelen, zoals vorig jaar de komst van augmented reality met Pokemon Go.”

Hoe maak je de vertaalslag van een trend naar een belegging?
Grootveld: “De eerste stap is het in kaart brengen van welke trends relevant zijn voor een fonds. Vervolgens kijken we welke aandelen van die trends profiteren. Daarbij zie je dat de kern van trendbeleggen het vermijden is van verliezers. Bij het Robeco Global Industrial Innovation Equities Fonds brengen we bijvoorbeeld de groep van circa 3.000 aandelen uit de MSCI World Index terug naar een selectie van 300 bedrijven. De laatste stap is het samenstellen van een evenwichtige portefeuille met aandelen uit die groep van potentiële winnaars.”

Voor wie is trendbeleggen geschikt?
Grootveld: “In principe is trendbeleggen voor iedereen die wil beleggen. In de praktijk zie ik dat het vooral populair is bij particuliere beleggers. Die groep ziet in het dagelijks leven hoe snel de wereld verandert en hoe groot de impact is van bijvoorbeeld de opkomst van de smartphone. Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft nu zo’n toestel, terwijl het nog geen tien jaar geleden is dat Apple de eerste iPhone lanceerde. De veranderingen gaan bovendien steeds sneller. Na de introductie van de radio duurde het 38 jaar voordat via het apparaat 50 miljoen mensen werden bereikt. Het spel Pokémon Go stond vorig jaar binnen een week na lancering op meer dan 50 miljoen smartphones. Je ziet nu dat heel veel technologieën uit het consumentensegment ook een toepassing vinden in productieprocessen. Voor ons is dat aanleiding om naast het Robeco Global Consumer Trends Equities het nieuwe fonds Global Industrial Innovation Equities te introduceren, dat zich richt op trends in het producentensegment. Samen met Marco van Lent zal ik dat fonds beheren.”