Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingshorizon altijd in het vizier

Beleggingshorizon altijd in het vizier

21 aug 2017 | Beleggen1845 views

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dat lijkt een open deur, maar beleggen heeft alleen zin als je eventuele tegenvallers – want je kunt ook geld verliezen met beleggen – weer kunt goedmaken voordat je de ‘einddatum’ van je belegging bereikt. Wie over één of twee jaar een wereldreis wil maken, kan zijn geld maar beter op een spaarrekening zetten.

Er is in de financiële wereld en dus ook bij beleggen een sterke relatie tussen risico en rendement. Wie bereid is om meer risico te nemen, ziet de kansen op een hoger rendement toenemen. En beleggers die kiezen voor minder risico, merken dat dat gevolgen heeft voor het te behalen rendement.

Lange horizon: meer aandelen

Beleggers die nog een groot aantal jaren voor de boeg hebben voordat ze hun beleggingsdoel bereiken, kunnen vaak meer risico nemen omdat ze eventuele mindere beurstijden kunnen ‘uitzingen’. Slechtere tijden worden immers altijd weer gevolgd door betere tijden.

Wie nu bijvoorbeeld 40 is en voor een aanvulling op zijn pensioen belegt, heeft een heel lange beleggingshorizon. Daardoor heeft hij de mogelijkheid om in verhouding meer aandelen in zijn beleggingsportefeuille te hebben dan obligaties. Beleggen in aandelen houdt veelal meer risico in, maar de kans is wel groter dat je beloond wordt met een gemiddeld hoger rendement dan bij veiliger geachte beleggingen, zoals obligaties. Let wel op: al je geld in aandelen stoppen is niet verstandig, want dan is er geen sprake van een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Risico afbouwen

Juist als je voor een langetermijndoel belegt, is het verstandig ervoor te zorgen dat je in de laatste jaren vóór je dat doel bereikt niet te veel risico loopt met je belegging. Want het geld moet er zijn als je het nodig hebt en het zou zonde zijn als je door een onverwacht tegenvallende markt een deel van wat je hebt opgebouwd, in rook ziet opgaan.

Om dat te voorkomen zijn speciale lifecyclefondsen ontwikkeld. Het risico wordt dan tijdens de looptijd van het product automatisch afgebouwd naarmate de einddatum nadert. Dit gebeurt door geld geleidelijk te verschuiven naar minder risicovolle beleggingscategorieën.

Rendement-op-rendement

Beleggen op de lange termijn is financieel met name aantrekkelijk door het ‘rendement-op-rendement’-effect dat dan sterk speelt. Als je bijvoorbeeld 30 jaar lang per maand EUR 150 belegt, levert dat bij een gemiddeld rendement van 3% in totaal EUR 86.807 op (EUR 54.000 inleg en EUR 32.807 cumulatief rendement). Als het gemiddelde rendement een procentpunt hoger is, stijgt de belegging naar EUR 102.791 (en is de inleg bijna verdubbeld!). Met behulp van de Geldmeter kun je zelf berekenen op welk eindbedrag je uit kunt komen. Besef wel dat je met beleggen ook (een deel van) je inleg kunt verliezen en dus een negatief rendement kunt behalen. Bovendien zijn aan beleggen kosten verbonden die je bij sparen niet hebt.

Welke termijn?

Essentieel voor iedere belegger blijft echter: welke termijn stel je jezelf om je doel te bereiken? Want dat bepaalt hoeveel geld je zelf in de loop der jaren moet investeren, hoe je met risico kunt omgaan en hoe je je portefeuille invult.

Lees meer over dit onderwerp
•    Kijk bij beleggen naar de grote lijnen
•    Prachtig beursjaar, dus tijd om je portefeuille te herschikken
•    Beleggingsvisie november 2017

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel