Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Twee kanten van de beleggingswereld: negatieve uitschieters in eerste helft 2017

Twee kanten van de beleggingswereld: negatieve uitschieters in eerste helft 2017

01 jul 2017 | Beleggen879 views

Begin juli kon de balans opgemaakt worden van de eerste jaarhelft. Onder meer Ahold Delhaize en de beurs van Moskou trokken daarin de aandacht met teleurstellende rendementen.

Achter de waardedalingen van verschillende aandelen, beurzen en grondstoffen gaan factoren schuil die aan het begin van het jaar onmogelijk met zekerheid te voorspellen waren, zoals een scherpe toename van de olieproductie in de Verenigde Staten en een grote overname van een Amerikaans internetbedrijf. De zwakke prestaties van de afgelopen tijd moet dan ook op geen enkele manier gezien worden als aanwijzing voor een verdere koersdaling van de genoemde beleggingen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Olieprijs: -16%

Een vat Brent-olie was halverwege 2017 een stuk goedkoper dan aan het begin van het jaar. Die terugval is voor een groot deel het gevolg van een groeiend olieaanbod in de Verenigde Staten, waar de productie is toegenomen van 8,7 miljard vaten per dag eind 2016 tot 9,3 miljard in juni 2017. De prijs bij het tankstation is een stuk minder snel gedaald, aangezien de benzineprijs voor een groot deel bestaat uit accijns en winstmarge voor het oliebedrijf.

Ahold Delhaize: -15%

Het nieuws dat internetwinkel Amazon.com supermarktketen Whole Foods Market overneemt lijkt een aanwijzing dat supermarktketens rekening moeten houden met een nieuwe, grote concurrent. Dit verklaart de zwakke periode die Ahold Delhaize doormaakte op de Amsterdamse beurs. Het aandeel daalde met bijna 10% na het overnamenieuws, aangezien het ontstaan van een grote concurrent een bedreiging kan vormen voor de Amerikaanse dochterondernemingen. Die zijn goed voor bijna tweederde van de omzet van Ahold Delhaize.

Beurs van Moskou: -14%

Meer dan de helft van de bedrijven aan de Russische aandelenmarkt is actief in de olie- en aardgassector. Die ondernemingen hadden behoorlijk last van de dalende olieprijs. Met een verlies van 14% was de beurs van Moskou de enige beurs in Europa die in de eerste helft van 2017 niet hoger noteerde dan aan het eind van 2016.

Mattel: -22%

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel is vooral bekend als maker van de Barbiepoppen. Het bedrijf heeft echter veel last van concurrentie, onder meer van speelgoed dat inspeelt op het succes van bepaalde films of tv-series en technologisch geavanceerd speelgoed, zoals bijvoorbeeld robotdieren die reageren op de stem van kinderen. Na een teleurstellende jaarstart maakte Mattel in april bekend dat het dividend flink verlaagd wordt. Tweede halfjaar 2017: geen glazen bol Het was onmogelijk om aan het begin van het jaar correct aan te wijzen welke aandelen, beurzen of grondstoffen een slechte periode tegemoet gingen. Sommige mensen vinden het leuk om een gokje te wagen met een aandeel of een digitale munt, maar echte beleggers bouwen met een lange horizon een breed gespreide portefeuille op in plaats van dat ze proberen om de bloemetjes te plukken aan de rand van het ravijn. Hierdoor voorkomen ze dat een specifieke tegenvaller hun rendement verpest. In het eerste halfjaar hadden ze de vruchten kunnen plukken van een gunstig marktklimaat waarin de brede MSCI World Index met 11% is opgelopen. Als u voldoende middelen hebt om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen en bereid bent om risico te lopen met uw investeringen en uw geld niet op korte termijn nodig heeft, kan het een optie zijn om te beginnen met beleggen.

Ontdek de verschillende opties die Robeco hiervoor biedt.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel