Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Waarschuwingssignalen voor beleggers

Waarschuwingssignalen voor beleggers

01 jul 2017 | Beleggen514 views

Bij sommige beleggingen zijn de gevaren makkelijker te herkennen dan bij andere. Als een partij voorspiegelt dat er met een laag risico toch een heel hoog rendement gehaald kan worden of wanneer er een mogelijkheid is om binnen korte tijd veel winst te boeken, is dat een signaal dat u het investeringsaanbod heel kritisch tegen het licht moet houden.

Opvallend hoog rendement bij laag risico

Door de lage spaarrente is de interesse van (potentiële) beleggers snel gewekt als een aanbieder een hoog rendement voorspiegelt. In de financiële wereld gaan rendement en risico altijd hand in hand. Wanneer een partij u een gegarandeerd rendement van bijvoorbeeld 8% of 10% in het vooruitzicht stelt in combinatie met weinig risico, moet u zich ervan bewust zijn dat er altijd ook een grote kans zal zijn op een flink verlies. Hebzucht is ook in dit opzicht heel vaak een slechte raadgever: als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook!

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Lastig te controleren

Een overeenkomst tussen veel beleggingsfraudes is dat het voor de deelnemers heel lastig te controleren is of hun geld daadwerkelijk in de projecten wordt geïnvesteerd en dat de objecten waard zijn wat de aanbieder voorspiegelt. Soms is dat het geval omdat het object ver weg ligt, zoals vastgoedinvesteringen in Dubai of limoenplantages in Costa Rica. Het komt ook voor dat de prijsvorming zo schimmig is dat een geïnteresseerde leek onmogelijk kan beoordelen of zijn investering overeenstemt met de werkelijke waarde, zoals bijvoorbeeld bij exclusieve wijnen of whisky’s. Ten slotte komt het bij sommige investeringsvormen voor dat u niet eens eigenaar wordt van een object. Bij timesharing-overeenkomsten koopt u het recht om tijdens een bepaalde periode per jaar gebruik te maken van een vakantiewoning. De woning blijft eigendom van de aanbieder, maar de investeerder draait gebruikelijk wel op voor onderhouds- en beheerkosten.

U belegt buiten AFM-toezicht

Bij bovengenoemde investeringsvormen die lastig te controleren zijn is het toch belangrijk om zelf goed onderzoek te doen, aangezien ze buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële markten vallen. De AFM houdt toezicht op financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Bij projecten waarvoor een belegger ten minste EUR 100.000 moet meebrengen of wanneer het beleggingsaanbod gedaan wordt aan minder dan 150 personen, valt het prospectus echter niet onder het toezicht van de AFM. De toezichthouder geeft op zijn website een overzicht van zaken waar u bij een vrijgestelde belegging op moet letten, zoals:

  • Ga niet in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail.
  • Glimmende brochures en een professioneel ogende website zijn geen garantie op een goede belegging.
  • Zoek uit welke personen betrokken zijn bij het bedrijf en aan wie u dus uw geld toevertrouwt.
  • Vermijd beleggingen die u niet begrijpt.

Snel geld verdienen

Sommige beleggingsdiensten schermen met de mogelijkheid dat u razendsnel geld kunt verdienen – bijvoorbeeld door correct te voorspellen of de koers van een aandeel of beursindex gaat dalen of gaat stijgen. De keerzijde is dat u hierbij ook razendsnel geld kunt verliezen. Er is uiteraard niets mis mee om een keertje een gok te wagen op een bepaalde koersbeweging, maar dit risicoprofiel past niet bij het vermogen dat u opzij zet voor bijvoorbeeld een aanvulling op het pensioen of de studie van de (klein)kinderen.

Onnodig risico vermijden

Als u geen onnodig risico wil lopen, is het zaak om op zoek te gaan naar beleggingen waarbij u van tevoren een realistisch beeld krijgt van wat u qua risico en rendement mag verwachten. De essentiële beleggersinformatie (ebi) biedt in dit opzicht uitkomst. De ebi is te vinden op de website van de beleggingsinstelling en geeft een goed beeld van de kosten, het risico en de aard van het product. Een belangrijk onderdeel is de risicometer, die op basis van de (historische) bewegelijkheid van de waarde van de belegging op een schaal van 1 tot 7 een indicatie geeft van het risico. Op deze website krijgt u antwoord op de vraag welke risico’s u als investeerder loopt – en op andere vragen die bij beginnende beleggers spelen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel