Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat doet u met de beleggingsportefeuille tijdens uw vakantie?

Wat doet u met de beleggingsportefeuille tijdens uw vakantie?

01 jul 2017 | Beleggen328 views

Het regelen van een kattenoppas en iemand die de planten verzorgt is vaste prik voordat u op vakantie gaat. Maar heeft u ook iemand nodig die op de beleggingsportefeuille let als u op reis bent?

De meeste Nederlanders kijken niet naar hun beleggingsportefeuille om als ze op zomervakantie vertrekken. Ook in de zomermaanden gaat de beurshandel echter gewoon door. Dat kan bij thuiskomst een vervelende verrassing opleveren. In 2011 gingen de aandelenmarkten in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk tussen 30 juni en begin september met 25% tot 30% onderuit omdat de Griekse schuldencrisis oplaaide. Dat roept de vraag op wat u met uw beleggingen kunt doen om toch met een gerust gevoel op vakantie te gaan.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Alles verkopen

Een veilige keuze is om alle beleggingen voor het vertrek te verkopen en om na inkomst weer in te stappen. U weet dan zeker dat u zich geen zorgen hoeft te maken over grote beleggingsverliezen tijdens uw vakantie. Aan deze strategie kleven twee nadelen. Behalve van het neerwaarts risico berooft u zichzelf ook van het opwaarts potentieel. Tijdens de zogeheten campingrally in 1997 schoot de AEX in Nederland in juli met ruim 14% omhoog. Daar komt bij dat de transactiekosten van het in- en uitstappen tijdens de zomervakantie ten koste gaan van het rendement.

Verzekering regelen

Een andere mogelijkheid is om de portefeuille te beschermen door een beleggingsinstrument te kopen waarvan de waarde stijgt naarmate de beurskoersen verder dalen. Een voorbeeld daarvan is een putoptie, die het recht geeft om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te mogen verkopen. Dit is een soort reisverzekering voor de beleggingsportefeuille. Hieraan hangt echter wel een prijskaartje. Als door de kosten om elk jaar tijdelijk het risico van de beleggingsportefeuille tijdelijk af te dekken het rendement van een wereldwijde aandelenbelegging over de afgelopen 20 jaar niet op 7,8% maar op 6,8% was uitgekomen, zou een belegging van EUR 10.000 gegroeid zijn tot EUR 37.276 in plaats van EUR 44.913.

Koersalert instellen

Op bijna elke luchthaven, hotel of camping kunt u via wifi of een mobiel netwerk tegenwoordig over het internet surfen. Die drempel is bovendien nog een stuk lager geworden doordat u de databundel van een Nederlands abonnement sinds juni ook kan gebruiken in andere EU-landen. U moet wel naar een heel onherbergzaam gebied op reis gaan als u niet via uw smartphone op de hoogte kunt blijven van de actuele beursontwikkelingen. Uw reisgezellen zullen het u natuurlijk niet altijd in dank afnemen als u voortdurend op uw smartphone kijkt. Veel banken en brokers bieden de mogelijkheid om koersalerts in te stellen zodat u een sms, e-mail of ander bericht krijgt zodra de koers boven of onder een bepaald niveau terecht komt. Dan wordt u bij terugkomst niet verrast door grote koersverschillen en u heeft de mogelijkheid om in te grijpen als de waarde van uw beleggingen heel ver daalt.

Vakantie niet laten bederven door koersschommelingen

Als het goed is bent u pas gaan beleggen met geld dat u voor lange tijd kunt missen, waarbij u bovendien een buffer heeft voor het opvangen voor onverwachte tegenvallers. Als beloning voor het risico dat u loopt kunt u uitzicht krijgen op een rendement dat hoger ligt dan dat van een risicovrije spaarrekening. Het is onmogelijk om precies de ideale in- en uitstapmomenten te timen. Zolang het moment waarop u uw vermogen nodig heeft nog ver in de toekomst ligt, is er geen reden om uw vakantie te laten bederven door de stemming op de beurs. Vier jaar na de beurscorrectie van 2011 stonden de meeste Europese beursindices alweer ruim 30% boven het niveau van voor die koersdaling. Zeker als u investeert via een beleggingsfonds met een beheerder die kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan, hoeft u tijdens uw vakantie niet om te kijken naar uw beleggingen. Wilt u ook beleggen in een fonds waarvan de beheerder kan ingrijpen tijdens uw vakantie?

Wilt u ook beleggen in een fonds waarin de beheerder kan ingrijpen tijdens uw vakantie?
Ontdek de verschillende mogelijkheden van fondsbeleggen bij Robeco.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel