Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Alternatieve economische barometers

Alternatieve economische barometers

15 sep 2017 | Beleggen

In het grijze verleden gebruikten de Babyloniërs de prijzen van grondstoffen als economische barometer. Als je tegenwoordig wilt weten hoe het met de economie gaat, kun je o.a. kijken naar de woningmarkt, het consumentenvertrouwen en de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook kijken naar alternatieve economische barometers.

Zo is er de Big Mac index, waarmee je zou kunnen aflezen of valuta's worden verhandeld op de juiste niveaus. In de gezonde 21e eeuw is deze hamburgerindex inmiddels enigszins naar de achtergrond gedrongen door de Heupindex, die tot uitdrukking brengt hoe lang je in een land moet werken om een heupoperatie te kunnen betalen.Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Hoge hakken

Een andere opvallende index is de High Heel index. Deze stelt: hoe hoger de hakken, hoe slechter het gaat met de economie. Na onderzoek bleek dat in de afgelopen decennia de hakken vaak hoger waren ten tijde van crisis, denk aan de Grote Depressie of de oliecrisis in de jaren 70 van de vorige eeuw, terwijl de hakken lager waren in de hoogtijdagen.

Kortingsbonnen

Meer ‘down to earth’ is de Coupon-index. Die houdt bij in welke mate mensen hun kortingsbonnen inleveren. Het klinkt logisch dat mensen vaker op de kleintjes letten als het economisch even iets slechter gaat. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het aantal ingeleverde kortingsbonnen en de werkloosheidscijfers. Leveren mensen meer kortingsbonnen in, dan zijn de werkloosheidscijfers hoger.

Vrouwenrokken

Volgens sommige indices kun je ook veel over de economie leren door naar vrouwen te kijken. Een beroemde index op dit terrein is de Hemline-index. Deze index is het geesteskind van George Taylor, professor aan de Universiteit van Pennsylvania, die in 1926 de theorie poneerde dat de vrouwenrokken korter worden tijdens goede economische perioden en langer worden in slechte tijden.

Nog eens getest

Deze inmiddels bejaarde theorie werd in 2010 nog eens getest door wetenschappers van de Erasmus Universiteit. Zij kwamen tot de conclusie dat de Hemline-index een relatief betrouwbare index is, maar met een vertraging van drie jaar werkt. Daarom waren in recessiejaar 2010 de rokjes relatief kort, omdat de economie in 2007 nog een topjaar beleefde.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel