Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggen is geen doel, maar een middel

Beleggen is geen doel, maar een middel

15 nov 2017 | Beleggen594 views

Veel vragen waar je als beginnende belegger tegenaan loopt, laten zich een stuk makkelijker beantwoorden als je scherp in beeld hebt wat je beleggingsdoelen precies zijn.

Een beginnende belegger moet heel wat keuzes maken. Investeer ik in aandelen, obligaties of allebei? Hoeveel risico wil ik nemen? Wacht ik met instappen tot ik een wat groter bedrag kan missen, of beleg ik juist elke maand een beetje? Het beantwoorden van dit soort vragen wordt vaak wat eenvoudiger als je in je achterhoofd houdt dat beleggen geen doel op zich is. Het is een middel om financiële doelen te bereiken.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Weet waar je voor belegt

Als je weet waarvoor je belegt, weet je meestal ook hoe lang je beleggingshorizon is en hoeveel risico je kunt en wilt nemen. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om te gaan beleggen voor een doel dat drie jaar of korter in de toekomst ligt. Het (historisch positieve) langetermijnrendement van beleggingen ontstaat via een golfbeweging van soms stijgende en dan weer dalende koersen. In het geval van een slecht beursklimaat bestaat dan het gevaar dat er te weinig tijd overblijft om het effect van een waardedaling goed te kunnen maken.

Waarde beleggingen fluctueert

Bij een horizon van zeven jaar of meer kan het juist de moeite lonen om wat offensiever (meer aandelen, minder obligaties) te beleggen. Een wat hoger risico leverde op de lange termijn in het verleden gemiddeld een wat hoger rendement op. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de waarde van je beleggingen dan sterker fluctueert. Voordat je voor een meer offensieve beleggingsstijl kiest, moet je dus van tevoren beoordelen of je wakker gaat liggen als de koersen een keertje onderuit gaan en de waarde van je beleggingen daalt.

Belang voor de toekomst

Beleggen lijkt vaak een stuk minder lastig als je het bekijkt vanuit je financiële doelen. Dat neemt niet weg dat je als beginnende belegger nog tegen allerlei zaken kunt aanlopen. Om iedereen die weinig of geen ervaring met beleggen heeft wat meer om weg te helpen, geeft Robeco antwoord op de meest voorkomende vragen van beginnende beleggers.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel