Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Kijk bij beleggen naar de grote lijnen

Kijk bij beleggen naar de grote lijnen

03 nov 2017 | Beleggen839 views

Minder ervaren beleggers reageren vaak op incidenten op de beurs, op kortstondige afwijkingen van de grote lijnen. Het merendeel van de beleggers blijft echter op de grote lijnen letten en weet dat er na een beursdaling een beweging omhoog volgt. Dat is ‘the bigger picture’.

Ook weten ze dat beleggen op de lange termijn een positief rendement kan opleveren, al bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Momenteel wordt het risico van een beurscorrectie in de media regelmatig aangekaart en is er vanwege de langdurig goede gang van zaken op de effectenbeurzen bij menig belegger sprake van een soort hoogtevrees. “Hoe lang kan de beurs nog blijven stijgen?”, is een veelgehoorde vraag.

Zekere voor het onzekere?

Sommigen zijn ongerust dat we op een correctie afstevenen. Ze reageren op berichten in de media of hebben de kredietcrisis nog in hun achterhoofd. Ze nemen dan het zekere voor het onzekere: ze verkopen al hun beleggingen of besluiten om pas weer in te stappen als de beurzen flink gedaald zijn. Terwijl bekend is dat in- en uitstappen per saldo vaak meer kost dan het oplevert. Mensen die normaal gesproken – mede door de extreem lage spaarrente – zouden gaan beginnen met beleggen, wachten nu af.

Accepteren

Maar alle argumenten ten spijt vergeet men twee dingen: 1) angst is een slechte raadgever en 2) beleggen levert op termijn meer op dan sparen. Wie nog de nodige jaren te gaan heeft voordat hij zijn beleggingsdoel bereikt, doet er goed aan te accepteren dat beursschommelingen bij beleggen horen. Het is belangrijk om de grote lijnen in de gaten te houden en zo naar je – concrete of minder concrete - doel toe te werken.

Ter illustratie: the bigger picture

Tot slot een grafiek om deze grote lijnen te illustreren: we zien hier het verloop van de MSCI wereldindex sinds 1999.

kijk-naar-de-grote-lijnen-grafiek-600px.jpg

Deze graadmeter heeft door de jaren heen – met tussentijdse pieken en dalen – een opgaande lijn laten zien en gemiddeld een aantrekkelijk rendement opgeleverd, al bieden rendementen uit het verleden uiteraard geen garantie voor de toekomst. Op een correctie volgt echter tot nu toe altijd weer herstel. Dat was bijvoorbeeld het geval na de grote correctie tijdens de kredietcrisis (2007-2008), maar ook na een kleinere correctie, zoals in 2015. 

Lees meer over dit onderwerp
•    Prachtig beursjaar, dus tijd om je portefeuille te herschikken
•    Houd je beleggingshorizon altijd in het vizier 
•    Beleggingsvisie november 2017 

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat