Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

LEI is straks verplicht voor zakelijke beleggers

LEI is straks verplicht voor zakelijke beleggers

23 nov 2017 | Beleggen2041 views

Voor zakelijke beleggers is het zaak om zo snel mogelijk een LEI-nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel. Als ze dat niet doen, kunnen ze straks geen transacties meer doorvoeren.

Vanaf 3 januari 2018 is het voor zakelijke beleggers verplicht om een Legal Entity Identifier (LEI) te hebben. De LEI is een uniek nummer aan de hand waarvan financiële toezichthouders transacties wereldwijd kunnen volgen om waar nodig in te kunnen grijpen. De verandering is een gevolg van de invoering van het nieuwe regelpakket Mifid 2.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Heb ik een LEI nodig?

Een LEI is straks verplicht voor alle ondernemingen en rechtspersonen zoals eenmanszaken, vof ’s, cv’s, bv’s, zelfstandigen zonder personeel, stichtingen en kerkgenootschappen die een effectenrekening hebben bij een beleggingsonderneming, zoals een bank. Deze beleggingsondernemingen hebben de verplichting om de transacties bij de lokale toezichthouder te melden. Voor zakelijke klanten van Robeco is het niet nodig om een LEI aan te vragen. Robeco is namelijk geen beleggingsonderneming, maar een beheerder van beleggingsinstellingen.

De kosten van een LEI-nummer

Een LEI-nummer kan worden aangevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). De registratie kost EUR 65,- exclusief BTW en de jaarlijkse kosten voor verlenging zijn EUR 40,- exclusief BTW. Het is alleen mogelijk om een LEI aan te vragen wanneer u ingeschreven staat bij de KvK. Let er wel op dat u de aanvraag tijdig indient, aangezien het tien dagen duurt voordat u de LEI binnen heeft. Heeft u meerdere KvK-inschrijvingen waarvoor u beleggingen aanhoudt, dan moet u per inschrijving een LEI-nummer aanvragen.

Gratis overstappen

Bij Robeco kunnen zakelijke klanten beleggen zonder LEI. Hierdoor kunt u zich de moeite en de kosten van een LEI-aanvraag besparen.
Belegt u al zakelijk bij een andere partij? Robeco hanteert een overstapvergoeding van maximaal EUR 500.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel