Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

2017: een onverwacht goed beursjaar

2017: een onverwacht goed beursjaar

07 dec 2017 | Beleggen92 views

De voorspellingen voor het beursjaar 2017 waren niet erg rooskleurig. In de glazen bol zat trammelant met verkiezingen in Europa en onzekerheid over aangekondigde maatregelen van president Trump. Maar 2017 werd juist een prima beursjaar.

De mooie prestatie van de beurzen in 2016 en de wankele vooruitzichten voor 2017 temperden aanvankelijk de verwachtingen voor het nu aflopende jaar. Een mager plusje, meer kon er niet af bij de meeste analisten. Maar zie daar: de Amerikaanse beurs stapelde record op record. De Dow Jones doorbrak de 20.000-grens in januari en staat inmiddels op ruim 24.000. En andere beurzen gingen in het kielzog mee. Wel werd de euro veel sterker t.o.v. de dollar (1,05 naar 1,18 nu, plus 12%).

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Geen megawinst voor populisme

De verkiezingen in belangrijke Europese landen leverden niet de gevreesde megawinst op voor het populisme. Angela Merkel leek in Duitsland weer makkelijk een termijn van 4 jaar in te gaan, maar wordt door de FPD dwarsgezeten, zodat een gehoopte ‘Jamaica-coalitie’ niet doorgaat. Dit levert onzekerheid op, net nu de nieuwe Franse president Macron toenadering zoekt met zijn voorname buurvrouw.

Onderhandelingen slepen zich voort

Brexit gooide nog geen serieuze roet in het eten, omdat de echtscheiding wel is uitgesproken, maar dreigt uit te lopen op een vechtscheiding. In de VS kon Trump geen vuist maken: veel gespin, weinig wol. Politiek krijgt hij nauwelijks voet aan de grond voor zijn plannen. En niemand schijnt zich daar echt druk over te maken.

Schuldenprobleem

In China versterkte leider Xi zijn positie, zodat de overgang naar een service-economie door kan gaan. Wel blijft men het schuldenprobleem voor zich uitschuiven. De dreiging tussen Noord-Korea en de VS hield de gemoederen maandenlang bezig, maar een serieuze clash tussen twee (of meer) kernwapenmogelijkheden bleef uit.

Renteverhogingen

Ondertussen herstelde de olieprijs zich en verhoogde de Fed in maart en juni (en waarschijnlijk ook in december) de rente. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken maakte in september als eerste duidelijk dat ze haar opkoopprogramma’s gaat afbouwen. De nieuwe Fed-voorzitter Powell gaat naar verwachting het beleid van zijn voorganger Yellen voortzetten en dat stelt menigeen gerust. In Europa gaf de ECB in oktober aan, dat zij vanaf 2018 minder obligaties gaat opkopen, maar wel blijft stimuleren. In Japan betekent de herkiezing van Abe een voortzetting van het stimuleringsbeleid.

Nederland: gunstige groeicijfers

In Nederland zorgden gunstige groeicijfers voor veel consumentenvertrouwen en een heuse vastgoedbubbel in de grote steden. De werkloosheid daalde verder en de inflatie bleef laag, ook al omdat er nauwelijks looneisen waren. De analisten hadden 2017 verkeerd ingeschat en de beleggers waren de lachende derden.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel