Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Scheefgroei: doe er tijdig wat aan

Scheefgroei: doe er tijdig wat aan

07 Dec 2017 | Beleggen

Je beleggingsportefeuille af en toe herschikken is belangrijk. Maar waarom is dat zo en hoe vaak moet je je beleggingen weer in lijn brengen met de oorspronkelijke verdeling waarvoor je gekozen hebt?

Toen je begon met beleggen, heb je allereerst gekozen dat te doen voor een bepaalde – meestal lange - termijn. Vervolgens heb je een keuze gemaakt tussen zelf beleggen en laten beleggen.

Verdeling over categorieën

Bij de keuze voor zelf beleggen stel je zelf een portefeuille samen met daarin verschillende categorieën, zoals aandelen, obligaties en cash. Die verdeling hangt samen met het risico dat je wilt en kunt lopen en met het rendement dat je nastreeft. Hoeveel risico je wilt en kunt lopen, wordt bepaald door de doelen die je wilt halen, met je kennis van beleggen, je financiële positie en de tijd die je uitgetrokken hebt om je doelen te bereiken.

Startpunt en ‘life changing events’

Je persoonlijke uitgangspunten bepalen je startpunt. Daarna zijn ‘life changing events’ (het krijgen van kinderen, sterfte, werkloosheid, pensioen en scheiding) van invloed op die uitgangspunten en je doelen. Zij kunnen tot aanpassing van je portefeuille leiden.

Vergelijken

De verschillende voorbeeldportefeuilles van Robeco kunnen als richtlijn dienen. Ook kun je je portefeuillescan (via Mijn Robeco) bekijken om de werkelijke verdeling te vergelijken met de uitgangssituatie. Deze portefeuillescan kan als ‘hulpmiddel’ dienen om je portefeuille al dan niet aan te passen.

Uit balans geraakt

Stel dat je startpositie een verdeling opleverde van 55% aandelen, 35% obligaties en 10% cash. Het kan zijn, dat er na een aantal jaren scheefgroei is ontstaan: 65% aandelen, 30% obligaties en 5% cash. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je aandelen veel meer in waarde zijn gestegen dan je andere beleggingen. Je portefeuille is dan uit balans geraakt. Misschien denk je: aandelen doen het blijkbaar beter, dus daar moet ik er meer van hebben. Maar daarmee wijk je af van je oorspronkelijke plan en loop je andere risico's dan je aanvankelijk wilde.

Verhouding terugbrengen

Dan zou het goed zijn de verhouding terug te brengen naar de oorspronkelijke 55%-35%-10%. Je moet dan wel, in dit geval, goed presterende aandelen verkopen en relatief minder goed presterende obligaties bijkopen. Dat klinkt tegennatuurlijk, maar is wel de juiste manier om de balans te herstellen. En tegelijkertijd verzilver je een deel van de gerealiseerde winst door deze naar een minder risicovolle beleggingscategorie over te brengen.

Niet te vaak …

Hoe vaak moet je je portefeuille herbalanceren? Het antwoord is: niet te vaak. Herbalanceren zorgt namelijk vaak voor extra aan- en verkoopkosten. Eens of twee maal per jaar is in beginsel voldoende. Je zou ook kunnen kiezen voor een moment waarop je denkt: de beurzen zijn wel behoorlijk gestegen; ik moet eens naar de verhoudingen gaan kijken. Maar probeer niet te veel afgeleid te worden door de waan van de dag. Want die heeft met je langetermijnvisie niets te maken.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel