Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

45% van de nieuwe beleggers is jonger dan 35 jaar

45% van de nieuwe beleggers is jonger dan 35 jaar

30 jan 2018 | Beleggen1436 views

Vorig jaar belegden bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Dat kan volgens onderzoeksbureau Kantar TNS dit jaar nog verder oplopen tot 1,5 miljoen, bijna één op de vijf huishoudens. Vooral jongeren zijn in de laatste tijd begonnen met beleggen.

Een spaarrente die daalde tot bijna nul, in combinatie met positieve beleggingsresultaten. Het zal niet verbazen dat veel nieuwe beleggers zich de laatste tijd hebben gemeld. Onder hen zijn opvallend veel jongeren. Liefst 45 procent van de nieuwe beleggers was vorig jaar jonger dan 35 jaar.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Meer oorzaken

Daarvoor zijn meer oorzaken aan te wijzen dan alleen de extreem lage spaarrente. Uiteraard is er de positieve gang van zaken op de beurzen. Maar er is bij menigeen ook een afnemende zekerheid over pensioenen. Dat ligt voor een deel aan flexibeler arbeidscontracten, die in de beginjaren bij een werkgever tegenwoordig eerder regel dan uitzondering zijn. Enkele decennia geleden kwam je al snel in het pensioenfonds van je werkgever. Nu doe je daar langer over en daarnaast is alle nieuws gedurende de afgelopen jaren over afnemende dekkingsgraden niet bepaald geruststellend als je eenmaal wel in een pensioenfonds zit. Zo worden jongeren gestimuleerd om op een vroegere leeftijd meer aan later te denken en zelf actie te ondernemen. De overheid voert al jarenlang campagne om dat bewustzijn te vergroten.

Eigen geld

Door nieuwe regels heeft iedereen tegenwoordig eigen geld nodig voor de aankoop van een woning. Als je dat geld niet krijgt van ouders of een suikeroom, zal je eerst een potje moeten opbouwen. Dat kan door te sparen, maar ook door te beleggen. Gesteld dat je dat doet met geld dat je kunt missen en dat je er een bepaald doel mee nastreeft. En natuurlijk ook met de wijsheid dat als je belegt, de waarde van je beleggingen ook kan dalen.

Waar wel voor gewaarschuwd wordt, is dat je niet klakkeloos sparen moet vervangen door beleggen. Voor beleggen is meer kennis nodig dan voor sparen, waar nauwelijks risico wordt gelopen op de inleg.

Laagdrempeliger

Beleggen wordt ook steeds laagdrempeliger. Tegenwoordig zijn er al apps die je betaaltransacties naar boven afronden. Het geld dat je extra betaalt wordt automatisch opzij gezet en belegd in een fonds naar keuze. Dat zet echter normaal gesproken niet veel zoden aan de gelddijk.

Automatisch opzij zetten

Populair is ook om een bedrag per maand automatisch opzij te zetten. Bij Robeco heet dat Maandbeleggen en al 22.000 klanten – die ook steeds jonger beginnen - doen daaraan mee. Gemak dient de mens en door iedere maand automatisch een bedrag in te leggen (kan al vanaf EUR 50 per maand) kan dat na een aantal jaren aangroeien tot een substantieel bedrag. Het is natuurlijk wel zaak dat je je beleggingen spreidt en niet alles in dat ene spreekwoordelijke mandje (be)legt. Ook gelijktijdig sparen en beleggen is een veelgebruikte manier om risico’s te spreiden.

Risicometer 6

Beter mee verlegen dan om verlegen

Wat je opbouwt, kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een huis wilt kopen. En als je het daarvoor niet hoeft te gebruiken, kun je het langer laten doorgroeien. Om later te gebruiken voor de studie van je kinderen, om nog later eventueel in te zetten ter overbrugging naar je pensioendatum als je eerder wilt stoppen met werken, of daarna als aanvulling op je pensioen. Beter mee verlegen dan om verlegen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel