Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco ONE: rendementsverschil verklaard

Robeco ONE: rendementsverschil verklaard

17 jul 2018 | Beleggen862 views

De rendementen van de defensieve en neutrale variant van Robeco ONE liggen wat lager dan beleggers gewend zijn. Daarbij speelt de zeer lage rente een belangrijke rol.

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE

De eerste helft van 2018 was een wisselvallige periode op de aandelen- en obligatiemarkten. Waar de koersen in de meeste segmenten van de beleggingsmarkt in de voorgaande jaren vooral stegen, schommelden ze dit jaar vooral. Deze beweeglijkheid heeft ook zijn weerslag op de prestaties van de Robeco ONE-fondsen, gemeten vanaf begin van dit jaar. In vergelijking met de goede prestaties van 2016 en 2017 vallen de rendementen van de fondsen op dit moment misschien wat tegen. Het rendement van de defensieve en neutrale variant ligt daarbij net iets lager dan dat van Robeco ONE Offensief.

“De portefeuille van de defensieve en de neutrale variant bestaan voor een relatief groot deel uit obligaties”, legt fondsbeheerder Jeroen Blokland uit. “Over deze leningen ontvang je regelmatig rente en aan het eind van de looptijd worden ze terugbetaald. De rente is nu echter extreem laag, zodat van staatsobligaties geen hoge rendementen meer verwacht mogen worden. Een andere factor die het rendement van de Robeco ONE-fondsen wat drukte is dat we gepositioneerd waren voor een rente die vanaf het huidige zeer lage niveau wat zou gaan stijgen. Dat is nog niet gebeurd.”

Risicometer 6

Beleggen voor de lange termijn

Blokland waarschuwt dat beleggers zich niet moeten blindstaren op de ontwikkelingen van de laatste maanden: “In 2017 daalden de koersen na de zomermaanden ook tot het niveau van het begin van dat jaar, om daarna weer op te veren. Uiteindelijk is het toch een mooi beleggingsjaar geworden. Met de huidige wereldwijde economische ontwikkeling is er nog geen reden tot grote zorg. Het zijn vooral politieke zaken die op dit moment het beeld op de markt bepalen. De korte termijn is voor veel beleggers leidend. Maar het beste dat je als belegger kunt doen is je op de lange termijn richten. Bedenk voor welke doelen je belegt, zonder je daarbij te veel af te laten leiden door de koersschommelingen op korte termijn.”

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel