Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Technologie maakt sportzomer spannender en eerlijker

Technologie maakt sportzomer spannender en eerlijker

17 jul 2018 | Beleggen178 views

Via een slimme inzet van technologie kunnen atleten hun prestaties verbeteren en wordt het mogelijk om wedstrijden eerlijker te laten verlopen. Er ontstaan interessante beleggingskansen op het snijvlak van technologie en de sportwereld.

Jack Neele
Jack
Neele
Fondsmanager Robeco Global Consumer Trends Equities

Als Chris Froome tijdens een zware bergrit omhoog fietst in de Tour de France, heeft hij minstens evenveel oog voor zijn fietscomputer als voor zijn concurrenten. Aan de hand van alle data die zijn team de afgelopen jaren verzameld heeft, kan hij de ideale strategie uitzetten. Hij weet precies hoe hard hij kan trappen zonder dat hij zichzelf over de kop fietst. Ook in andere opzichten eist technologie een hoofdrol op tijdens deze sportzomer. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal was er al veel aandacht voor de videoscheidsrechter. Hierdoor was het voor de scheidsrechter mogelijk om discutabele momenten terug te laten kijken en op basis van de beelden bijvoorbeeld een strafschop toe te kennen.

Met het juiste team
haal je het beste resultaat
BELEGGEN IN SPORT >
Beleg ook in de winnaars van deze sportzomer
Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen en icbe’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Close

Beleg ook in de winnaars van deze sportzomer

Leuke ontwikkeling én bittere noodzaak

“Dankzij technologische vooruitgang en de opkomst van Big Data komen er steeds meer mogelijkheden om beter inzicht te krijgen in wat er daadwerkelijk op het veld of de baan gebeurt”, vertelt Jack Neele, beheerder van het Robeco Global Consumer Trends Equities Fonds: “Individuele sporters en teams kunnen die inzichten gebruiken voor het verbeteren van hun prestaties. Dat is een leuke ontwikkeling voor wie graag een rondje gaat hardlopen of fietsen en bittere noodzaak voor topteams en -atleten. De belangen worden namelijk steeds groter.”

Belangrijker dan leven en dood

Oud-voetballer Bill Shankly zei ooit dat voetbal niet een zaak is van leven en dood: het is nog veel belangrijker. De sportemoties zijn altijd al hoog opgelopen, maar de financiële belangen worden nu ook veel groter. Neele: “In de voetbalwereld wisselden het afgelopen seizoen tientallen spelers van club voor EUR 10 miljoen en oplopend tot EUR 222 miljoen! Het is dan een groot voordeel als je de kans op een miskoop kunt verkleinen door via een uitgebreide data-analyse te kijken of een speler wel goed in je team past.”

Misser met enorme gevolgen

Daarnaast wijst Neele op de grote financiële impact die promotie of degradatie heeft: “In Groot-Brittannië krijgt een ploeg die promoveert van de Championship naar de Premier League circa EUR 200 miljoen extra aan televisierechten. Als er zoveel op het spel staat, wil je voorkomen dat het resultaat beïnvloed wordt door arbitrale missers, zoals een verkeerde beoordeling van een bal die net wel of niet de doellijn heeft gepasseerd.”

Slimme inzet technologie

Als fondsbeheerder houdt Neele de opmars van technologie in de sportwereld met veel interesse in de gaten: “Voor de grote sportmerken ontstaan allerlei nieuwe kansen. Door een slimme inzet van technologie kunnen ze hun gebruikers een kans bieden om hun prestaties beter bij te houden en te verbeteren. Bovendien krijgen de ondernemingen nieuwe inzichten in de activiteiten en de voorkeuren van hun klanten.”

Sporten zonder inspanning

Een andere veelbelovende ontwikkeling op het raakvlak van sport en technologie is de groeiende populariteit van e-sport. Neele: “Online sportspelen hebben wereldwijd miljoenen gebruikers. Spelmaker Electronic Arts organiseert zelfs met voetbalbond FIFA van 2 tot 4 augustus het wereldkampioenschap digitaal voetbal in Londen. Meer dan twintig miljoen spelers hebben meegedaan aan de voorronden, waarvan er nu nog 32 over zijn. Voor beleggers zijn er dus ook na deze sportzomer interessante beleggingskansen.” 

Profiteren van deze trend? Bekijk de beleggingskans.

Risicometer 5
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel