Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Loop het risico dat je je doelen bereikt

Loop het risico dat je je doelen bereikt

03 sep 2018 | Beleggen226 views

Een sprong in het diepe of gedoseerd opbouwen? Dat is de afweging bij skateboarden maar ook bij beleggen. Als skater begin je met kleine stapjes om zo toe te werken naar die ene trick die je wil beheersen.

Bij beleggen werkt het net zo. Je hebt een doel zoals het afbetalen van je studieschuld of de aankoop van je eerste woning en met kleine stapjes werk je daarnaartoe.

Geld over

Meer dan de helft van de jongeren die werkt houdt maandelijks geld over volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Da’s mooi, zeker als je het opzij zet voor ‘later’. Geen overbodige luxe, met een overheid die zich steeds verder terugtrekt. Wat je plannen ook zijn, geld opzijzetten is écht nodig. Het Nibud adviseert om maandelijks minstens tien procent van je inkomen opzij te zetten.

Lage rente

Nu al geld opzijzetten? Sparen met de huidige lage rente? Begrijpelijke overwegingen. Sparen levert inderdaad heel weinig op. Beleggen dan? Als twintiger denk je misschien dat beleggen pas kan als je veel geld hebt. Terwijl dertigers vaak vinden dat beleggen iets is voor vijftigers. Toch is het goed om je te realiseren, dat beleggen op de lange termijn veel meer kan opleveren dan sparen.

Meesterbelegger Warren Buffett

Misschien heb je wat aan de tip van meesterbelegger Warren Buffett (geschat vermogen 2017; 75 miljard dollar). Veel mensen, van alle leeftijden, betalen aan het eind van de maand eerst al hun rekeningen. Daarna doen ze de noodzakelijke en ook nog wat fun-aankopen. Pas dan kijken ze of er nog wat over is om mee te sparen of te beleggen. Buffett adviseert de omgekeerde weg. Zet een vast bedrag per maand opzij – bijvoorbeeld de door het Nibud genoemde tien procent van je salaris – en geef alleen het geld dat overblijft uit. Zo leg je jezelf een betere budgetdiscipline op.

Begrijpelijk, eenvoudig en bereikbaar

In kleine stappen start je makkelijker. Als je iets wil bereiken, ja dan moet je ook een gewogen risico durven nemen. Die 360 die de meeste punten oplevert is misschien minder risicovol als je hem opdeelt in kleinere stappen. De eerste keer dat je het aandurft doe je het gewoon met wat minder vaart of hoogte.  Bij beleggen kan dat ook zo. Kies je voor maandbeleggen dan kun je eenvoudig en automatisch een vast bedrag per maand beleggen in plaats van een groot bedrag in een keer. En komt het een keer niet uit? Dan kun je het ook makkelijk aanpassen of stopzetten. 

Douwe bereikt meer met Robeco #AchieveMore

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel