Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat betekent toch die letter achter de fondsnaam?

Wat betekent toch die letter achter de fondsnaam?

19 sep 2018 | Beleggen1052 views

Het ontcijferen van de naam van een beleggingsfonds is vaak een stuk makkelijker dan het lijkt. Maar wat betekent de letter die altijd achter de fondsnaam staat?

  • Achter alle Robeco-fondsen staan een of twee letters, zoals C, G of FH
  • Aan die letters kan je zien of een fonds bijvoorbeeld dividend uitkeert
  • De toevoeging van een ‘H’ wijst erop dat het valutarisico is afgedekt

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Achter elke fondsnaam van Robeco staan een of meer letters, zoals C, G of FH. Aan de hand van deze letters kan je bepaalde eigenschappen van het fonds aflezen. Wordt er bijvoorbeeld dividend uitgekeerd of dekt Robeco het valutarisico af? Voor professionele beleggers zijn er vijftig of meer versies van een beleggingsfonds verhandelbaar. Schrik niet: om lastige keuzes te vermijden is er van veel fondsen gewoon één variant beschikbaar, terwijl je in sommige andere gevallen alleen hoeft te kiezen of je het valutarisico wilt laten afdekken of niet.

Fondsen die dividend uitkeren: C, CH en G

Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om een deel van de winst door te geven aan de aandeelhouders. Dit heet dividend. In sommige gevallen worden de ontvangen dividenden - of renteontvangsten bij obligatiefondsen - uitgekeerd aan de fondsbeleggers. Deze fondsen zijn te herkennen aan de letters C, CH en G. Een voorbeeld van een dergelijk fonds is Robeco Hollands Bezit – EUR G. Op de dividend-pagina vind je hoe vaak een fonds dividend uitkeert, wanneer dat gebeurt en hoe hoog de uitkering is.

Risicometer 6

Fondsen die dividend herbeleggen: F, FH en N

Lang niet alle fondsen keren dividend uit. De toevoeging van de letters, F, FH of N betekent dat een fonds het ontvangen dividend of rente zelf opnieuw investeert in aandelen en obligaties en niet doorgeeft aan de fondsbeleggers. Robeco Global Consumer Trends Equities F EUR is een voorbeeld van een fonds dat dividenden herbelegt in plaats van uitkeert.

Valutarisico afdekken: CH en FH

Robeco belegt overal ter wereld in aandelen en obligaties. Het rendement van beleggingen buiten de eurozone wordt niet alleen beïnvloed door koersbewegingen, dividenden en renteontvangsten, maar ook door wisselkoersschommelingen. De prijsbewegingen van buitenlandse munten kunnen een behoorlijke impact hebben op het totaalrendement. In 2016 daalde bijvoorbeeld het Britse pond in de twee weken na het Brexit-referendum met ruim 10% ten opzichte van de euro. Wanneer er achter de fondsnaam de letters CH of FH staan, is het valutarisico afgedekt. Een voorbeeld hiervan is Robeco BP US Premium Equities FH EUR, dat belegt in ondergewaardeerde Amerikaanse aandelen. Voor wie de valutarisico’s liever niet laat afdekken zodat er geprofiteerd wordt van een stijging van de dollar ten opzichte van de euro, is er ook een fondsvariant beschikbaar: Robeco BP US Premium Equities F EUR.

Risicometer 5
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel