Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Feit of fictie: is duurzaam beleggen alleen voor millennials?

Feit of fictie: is duurzaam beleggen alleen voor millennials?

08 mei 2018 | Duurzaam1198 views

Duurzaam beleggen wordt vaak gezien als een trend waar alleen millennials (geboren tussen 1980 en 2000) op inspringen. Deze groep lijkt hier inderdaad de meeste belangstelling voor te hebben, maar elke generatie blijkt geïnteresseerd te zijn in duurzaamheid.

Mensen die streven naar een duurzamere wereld, zijn – zo blijkt uit onderzoek – vaak geboren na 1980. Deze millennials kopen eerder biologisch voedsel, drinken het liefst fairtradekoffie en maken zich drukker over mensenrechten dan hun ouders en grootouders.1 Zo luidt een van de stereotypen over duurzaamheid.

Progressief

Bovendien zijn millennials opgegroeid in het internettijdperk en vinden makkelijker informatie over niet-duurzame activiteiten en standpunten. Daardoor benadrukken ze meer het politieke aspect van allerlei zaken. Een onderzoek in de VS toont aan, dat millennials de “meest progressieve generatie in 50 jaar zijn.2

Gelijk verdeeld

Onder beleggers is de vraag naar duurzaamheid behoorlijk gelijk verdeeld over alle leeftijdsgroepen. Dit kwam naar voren uit een vragenlijst van Robeco, die in 2017 is ingevuld door particuliere beleggers uit Nederland. Ongeveer 70% van de 50-plussers gaf aan geïnteresseerd te zijn in duurzaamheid, tegenover 66% in de groep 34-50 jaar en 67% in de groep 18-34 jaar. Dit betreft weliswaar geen diepgaand wetenschappelijk onderzoek, maar het geeft wel aan, dat duurzaamheid onder mensen van middelbare leeftijd en ouderen net zo populair is als onder millennials.

Wie beleggen daadwerkelijk duurzaam?

Van de 50-plussers is – volgens hetzelfde onderzoek - 28% ook daadwerkelijk gaan beleggen in duurzame fondsen, terwijl dit voor de groep 34-50 jaar en de groep 18-34 jaar respectievelijk 29% en 26% was. Ook dit wijst erop dat de belangstelling gelijk is verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen, met een kleine voorsprong voor de mensen van middelbare leeftijd. Gemiddeld genomen is de verdeling binnen duurzaam belegde portefeuilles als volgt: 29% voor 50-plussers, 30% voor de groep 34-50 jaar en 33% voor de groep 18-34 jaar. Uit het interne onderzoek van Robeco blijkt dus dat hier de millennials vooroplopen, maar zeker niet ver.

Globalisering van duurzaamheid

Duurzaamheid houdt zich uiteraard niet aan landsgrenzen. De werkelijke globalisering van duurzaamheid bereikte een hoogtepunt met de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs in 2015 – ook wel COP21 genoemd. Deze top leverde het Akkoord van Parijs op, dat de wereld uitdaagt om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan twee graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau. Het akkoord werd op 22 april 2016 geratificeerd door 174 landen en de VN heeft die dag omgedoopt tot de ‘Dag van de Aarde’.

Omslagpunt

Waar duurzaam beleggen lange tijd een niche was, bevinden we ons inmiddels duidelijk op een omslagpunt – er is geen weg meer terug.

1Produce Retailer, ‘Younger consumers buy more organics’, 2017
2 The Millennial Pendulum: A new generation of voters and the prospects for a political realignment, 2009.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel