Of het nu gaat om de studie voor de kinderen of om een aanvulling op het pensioen, veel mensen moeten flinke bedragen opzij zetten voor later. Er is een handige manier om dit te doen: periodiek beleggen, ofwel beleggen op de automatische piloot.

Geld reserveren voor later is belangrijker dan ooit. Door de afschaffing van de studiefinanciering moeten ouders van studerende kinderen dieper in de buidel tasten, als ze hun kinderen niet met een hoge studieschuld willen achterlaten. Werkenden moeten zich voorbereiden op ingrepen in de pensioenen. Zo wordt vanaf 2015 voor iedereen de jaarlijkse pensioenopbouw met 0,4 procent verlaagd, gaat de aow-leeftijd omhoog en er dreigen veel pensioenfondsen te moeten korten op de pensioenuitkeringen.

Een van de manieren om een goed gevulde spaarpot aan te leggen is maandelijks een vast bedrag opzij leggen waarmee u gaat beleggen. U bouwt dan naar verwachting en afhankelijk van de maandelijkse inleg gestaag een aardig vermogen op.

Periodiek beleggen

Deze methode - periodiek beleggen genaamd - biedt veel voordelen, meent Ruud van Suijdam, portfoliomanager Global Allocations bij Robeco. Met periodiek beleggen legt u maandelijks een vast bedrag in. Het beurssentiment bepaalt hoeveel aandelen u kunt kopen: bij lage koersen is dat meer dan bij hogere koersen. Zo ontstaat er een gemiddelde aankoopkoers, waardoor uw portefeuille meteen ook minder gevoelig is voor koersschommelingen (naar boven en beneden). "De ene keer stap je op een slecht moment in en de andere keer juist op een goed moment. Wij geloven dat deze strategie op de lange termijn doorgaans leidt tot een beter rendement."

Timingfouten

De kunst van deze methode is consequent te zijn en niet te letten op het beurssentiment. Anders loopt u het risico dat u klassieke timingfouten maakt, waaraan in het verleden veel beleggers hun neus hebben gestoten. "U stapt bijvoorbeeld in bij een dalende beurs, waarna de koersen nog verder zakken. Of u koopt juist aandelen in die in de lift zitten, om te profiteren van een verdere rit omhoog, terwijl het sentiment vervolgens omslaat", zegt Van Suijdam. Met periodiek beleggen ontstaat er juist een gemiddelde aankoopkoers. "Ga, als u niet dagelijks met de beleggingen bezig kan zijn, dus niet mee met hypes, want de markt is in sommige perioden moeilijk te timen. Periodiek beleggen is dus eigenlijk beleggen op de automatische piloot."

Aandelen of obligaties?

Het geld dat u maandelijks opzij legt kan worden belegd in aandelen en obligaties. Hierbij is een keuze voor een fonds dat in alle beleggingscategorieën belegt, de gemakkelijkste oplossing. In welke verhouding hangt af van de risico's die u bereid bent om te nemen. Als de pensioendatum in zicht komt, kunt u eventueel de risico's afbouwen, door bijvoorbeeld een kleiner deel in aandelen te beleggen en een groter deel in obligaties.
Deze methode vergt een lange adem, maar wie dat consequent volhoudt, bouwt volgens Van Suijdam wel op stabiele wijze een portefeuille op. "Maar dan moet u wel de verleiding weerstaan om steeds te kijken wat er op de beurs gebeurt."

Een voorbeeld

Kees is in 1947 geboren en dit jaar met pensioen gegaan. Toen hij in 1970 ging werken, zette hij elk jaar 100 euro opzij, als extraatje voor zijn pensioen. Hij kon kiezen uit sparen, beleggen in Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar of beleggen in aandelen van de AEX-index. Van Suijdam heeft uitgerekend wat de verschillende beleggingen Kees zouden hebben opgeleverd*.
Sparen leverde, na aftrek van inflatie, gemiddeld genomen ongeveer 2% op. In 2012 is zijn inleg met rente opgelopen tot ongeveer 6700 euro.

Grafiek beleggen op de automatische piloot

Jaarlijks honderd euro beleggen in Nederlandse staatsobligaties, die na aftrek van inflatie 3,9% rendeerden, leverden hem ruim 13.000 euro op. Dit is afgezien van de kosten die gepaard gaan met beleggen.
Beleggen in aandelen leverde, ondanks flinke pieken en dalen, toch meer dan 28.000 euro op (rendement van 6%, ook na aftrek van inflatie), ruim vier keer zoveel als sparen.
"De verschillen zijn in het begin vrij klein, maar ze worden naar verloop steeds groter, door het rendement-op-rendement-effect", licht Van Suijdam toe. "Als je maar één procentje per jaar meer haalt, levert dat bij elkaar opgeteld veel extra rendement op."

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.