Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

3 tips om uw pensioengat op te lossen

3 tips om uw pensioengat op te lossen

30 dec 2014 | Pensioen3023 views

Veel Nederlanders hebben een pensioengat. Zelf extra pensioen opbouwen is dan noodzakelijk. De AOW komt pas later en bedrijfspensioenen staan onder druk. De premies van uw pensioenaanvulling zijn fiscaal aftrekbaar, mits er een pensioentekort is. Daar is echter vaak sprake van, weet financieel planner Hendrik Schakel van financieel adviesbedrijf Viisi. Zijn belangrijkste tips op een rij.

1. Benut fiscale mogelijkheden bij het opbouwen van pensioen

‘Is er een aantoonbaar pensioentekort, dan is er mogelijk fiscaal voordeel bij het opbouwen van pensioenaanvulling,’ zegt Schakel. Het pensioen dat u opbouwt, is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Inkomstenbelasting hoeft u pas te betalen wanneer u de pensioenaanvulling laat uitkeren. Hendrik Schakel: “De inleg voor de aanvullende pensioenopbouw kan nu worden afgetrokken van het bruto inkomen bij de inkomstenbelasting. De uitkering van het pensioen wordt later belast.”

Kies je einddatum
Bepaal je maandelijkse inleg
Wij doen de rest
ONTDEK ROBECO LIFE
Beleg op een eenvoudige manier voor later
Robeco LIFE
Ontvang €25,- startgeld
ONTDEK ROBECO LIFE
Beleg op een eenvoudige manier voor later
Robeco LIFE
Ontvang €25,- startgeld

2. Zoek naar een pensioengat

De financieel planner legt uit dat het uitgangspunt is dat iedereen een pensioen moet kunnen opbouwen dat 70 procent bedraagt van het inkomen voor pensionering. Lukt dat niet, dan is er een pensioengat. Hoe ontdekt u of u een pensioengat heeft? U kunt het toetsen met een formule die te vinden is op de website van de Belastingdienst. Schakel: “ In deze formule zijn niet alle extra’s uit het werkgeversinkomen meegenomen. Denk daarbij aan de bijtelling voor de leaseauto. Over dit bedrag bouwt u geen pensioen op. Dit geldt ook voor sommige bonussen. Deze bedragen zorgen dus voor een toename van de ruimte voor pensioenopbouw.”

3. Maak gebruik van pensioentekorten in het verleden

Fiscaal aantrekkelijk aanvullen van een pensioentekort kan niet alleen van het huidige jaar. Schakel: “De Belastingdienst staat toe dat de premies voor pensioenaanvulling tot zeven jaar terug wordt afgetrokken. Het kan dus aantrekkelijk zijn om de pensioentekorten van eerdere jaren te bekijken.” Het gebruik van de juiste cijfers is wel belangrijk: “Voor de berekening van het pensioentekort in 2015 worden het inkomen en de pensioenopbouw van 2014 gebruikt.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel