De kerstboom de deur uit, de ramen een tijdje open om de oliebollenlucht te laten verdwijnen: voor veel mensen begint het nieuwe jaar met het op orde brengen van het huis. Vergeet niet uw huis ook financieel op orde te brengen.

Heeft u (nog) geen eigen huis? Dan probeert u wellicht vermogen op te bouwen om ooit die aanschaf toch te doen. Wie wel een eigen huis heeft, denkt misschien dat sparen of beleggen niet meer nodig is. Maar ook met een eigen huis is het verstandig een huizenpotje aan te leggen.

Onderhoud

Een eigen huis brengt om te beginnen onderhoudskosten met zich mee. Voor de kosten van onderhoud moet u rekenen op een jaarlijks bedrag van 1% van de waarde van de woning. Afhankelijk van de leeftijd en de staat van onderhoud, kan dat percentage overigens nog behoorlijk afwijken.

Verbouwen

Verbouw een badkamer van 6 m2 met normaal geprijsd sanitair en u moet denken aan bijna 18.000 euro voor arbeidskosten en materiaal. En een aanbouw van 14 m2 met plat dak en houten kozijnen kost al snel meer dan 34.000 euro. Natuurlijk dragen deze verbouwingen in bepaalde mate bij aan de waardevermeerdering van de woning, maar de rekening van de aannemer kunt u niet laten liggen tot een eventuele verkoop. Financiering door middel van een hypotheek is een optie, maar geld lenen kost nu eenmaal geld. Bovendien zijn aan het afsluiten van een hypotheek kosten en voorwaarden verbonden. Geld dat je spaart of belegt, groeit aan zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Hypotheekrenteaftrek

Tussen 2014 en 2040 wordt de hypotheekrenteaftrek in stapjes beperkt. Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk verlaagd van 52 naar 38 procent. Dat gebeurt in 28 jaarlijkse stappen van een half procent. Ook de voorwaarden voor renteaftrek zijn aangescherpt en de duur van de aftrek is beperkt tot dertig jaar. De kosten van een hypotheek gaan dus stijgen. Bouw een buffer op zolang de renteaftrek nog hoog is!