Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Pensioensparen: vrij sparen of fiscaal aftrekbaar sparen?

Pensioensparen: vrij sparen of fiscaal aftrekbaar sparen?

23 Feb 2015 | Pensioen

Er zijn verschillende vormen van pensioensparen, elk met voor- en nadelen. We zetten ze hier voor u op een rij.

Per jaar bouwt u een gedeelte van uw pensioen op via uw werkgever. Sinds 1 januari 2015 is dat opbouwpercentage verlaagd naar van 2,15% naar 1,875% en het inkomen waarover u pensioen mag opbouwen is gemaximeerd tot 100.000 euro per jaar. Als u in een jaar via uw werkgever minder dan 1,875% aan pensioen opbouwt, is er sprake van een “jaarruimte”. Dit is het bedrag dat u kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting wanneer u het aanwendt voor pensioenopbouw in  een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening (box 1).

U kunt er ook voor kiezen om in box 3 iets extra’s te doen voor uw oude dag. U hebt dan geen fiscale aftrek en betaalt vermogensrendementsheffing over het vermogen als het bedrag in box 3 boven de vrijstelling uitkomt (heffingsvrij vermogen 2015: 21.330,00 euro per persoon).

2. Fiscaal aftrekbaar pensioensparen: wat zijn de voordelen?

Het voordeel van fiscaal aftrekbaar pensioensparen is dat u over het ingelegde bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het vermogen in de verzekering of het bankspaarproduct valt ook niet in box 3, waardoor u hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Als u met pensioen gaat, kunt u het bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente (bij verzekering) of periodiek laten uitkeren (bij banksparen over minimaal 20 jaar). Over de uitkeringen betaalt u pas op dat moment inkomstenbelasting.

Als u het gereserveerde bedrag eerder wilt opnemen, betaalt u overigens alsnog inkomstenbelasting plus een revisierente (boete) van 20%.

3. Vrij pensioensparen: wat zijn de voordelen?

Het voordeel van extra sparen of beleggen in box 3 is dat u maximale vrijheid heeft: u bepaalt zelf hoeveel extra vermogen u wilt opbouwen voor uw pensioen. Daarbij kunt u vrij over het vermogen beschikken, mocht u het eerder nodig hebben. Nadeel van vrij pensioensparen is dat u 1,2% vermogensrendementsheffing betaalt over het meerdere boven de vrijstelling in box 3. Een voordeel is wel weer dat het vermogen ‘bij uitkering’ niet meer belast wordt. Daarbij kunt u het vermogen naar wens opbouwen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende spaar- en beleggingsvormen. De kosten daarvan zijn vaak lager dan van de lijfrenteverzekering.

4. Welke vorm van pensioensparen past bij mij?

Als u geen of weinig pensioen via uw werkgever opbouwt, is het waarschijnlijk interessanter om via een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct te sparen voor uw pensioen. Dit komt vooral door het fiscaal voordeel dat u nu hebt.

Bouwt u via uw werkgever pensioen op en heeft u nauwelijks jaarruimte, dan ligt extra opbouw via box 3 vaak meer voor de hand. Voor zzp’ers kan opbouw in box 1 een oplossing zijn, tenzij u de vrijheid wilt houden om over het geld te beschikken.

Pensioenvermogen opbouwen

Extra vermogen opbouwen kan bijvoorbeeld via Robeco LIFE. Het maakt niet uit of dat vermogen bedoeld is als extra pensioenuitkering, om eerder te stoppen met werken of voor het maken van een wereldreis.

Belangrijk voordeel van Robeco LIFE is dat het risico gedurende de looptijd automatisch wordt afgebouwd naar de einddatum, zodat er in de laatste fase nauwelijks risico meer wordt gelopen over het opgebouwde kapitaal.

Meer informatie over Robeco LIFE

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel