Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

ZZP'ers en hun pensioen

ZZP'ers en hun pensioen

13 jan 2017 | Pensioen3174 views

Als ZZP'er heb je geen cao waarin een pensioenvoorziening is opgenomen. Hoe regel je dan het beste je oude dag? Drie ZZP’ers vertellen hoe zij het geregeld hebben.

Michel Binkhorst (38), online strateeg: “De rendementen zijn stevig”

Wat? “Rond mijn dertigste ben ik met pensioenopbouw begonnen. Voor die tijd was ik zelfstandig ondernemer en dacht ik er niet aan. Bij mijn vorige werkgever bouwde ik pensioen op, maar nu ik weer zelfstandig ben, moet ik er zelf voor zorgen. Ik denk er de laatste tijd wat vaker aan, vooral omdat ik minder wil werken. Ik vraag me af hoeveel ik nodig zou hebben, nu en later, waar en hoe ik wil wonen, dat soort dingen.”

Hoe? “Ik heb een flinke spaarpot die ik regelmatig aanvul. Af en toe los ik een deel van mijn hypotheek er mee af, dus het fluctueert een beetje. Ik beleg een deel van mijn geld: het meeste voor de lange termijn, een klein deel wat ik noem ‘speelgeld’. Dat gaat over het algemeen zo goed dat ik daar meer mee wil doen. De rendementen zijn stevig, maar de risico’s natuurlijk ook. Ik vind dat ik daar een aardige balans in heb.”

Genoeg? “Net als een groot deel van Nederland wil ik een leuk pensioen maar heb ik me er lang niet in verdiept. Ik weet niet of ik genoeg heb. Ik bouw maar rustig verder.”

Kies je einddatum
Bepaal je maandelijkse inleg
Wij doen de rest
ONTDEK ROBECO LIFE
Beleg op een eenvoudige manier voor later
Robeco LIFE
Ontvang €25,- startgeld
ONTDEK ROBECO LIFE
Beleg op een eenvoudige manier voor later
Robeco LIFE
Ontvang €25,- startgeld

Audrey Zonneveld(40), journalist: “Ik heb toch geld nodig”

Wat? “Ik denk met enige regelmaat aan mijn pensioen. Niet over wat ik dan precies ga doen, maar wel in financiële zin. Want of ik nou wel of niet inscheep voor de spreekwoordelijke cruise: ik heb wel geld nodig als ik niet meer kan of wil werken.”

Hoe? “Ik ben vijf jaar geleden gaan beleggen. Daarnaast heb ik nog spaargeld en hoop ik mijn huis grotendeels te hebben afgelost. Ik ben ooit gaan beleggen voor de lol en om het spel te snappen. Maar inmiddels heb ik mijn doel concreter geformuleerd: voor een studiepotje voor mijn zoon, voor extra inkomen (later) en voor mijn pensioen. Het bevalt me zeer goed en ik zie het momenteel als de enige oplossing voor vermogensopbouw. Sparen heeft geen zin vanwege de lage rentestand.”

Genoeg? “Dat vind ik nu nog lastig om te zeggen. Het geld is verdeeld over een aantal potjes en bovendien kan ik niet precies schatten hoe de beleggingen het gaan doen. Maar ik denk dat ik, met de voorzieningen die ik nu heb getroffen, wel een eind moet komen.”

Risicometer 5

Koen Suyk (61), fotograaf: “Ik verdring het een beetje”

Wat? “In mijn dertig jaar bij het ANP heb ik wel wat opgebouwd. Ik kon op mijn 60e prepensioen opnemen maar ik ben nog zo lekker aan het werk. Dat heb ik dus niet gedaan.”

Hoe? “Sinds vijf jaar ben ik zelfstandig en gestopt met pensioenopbouw. Ik had geen idee of ik dat zou kunnen betalen toen ik voor mezelf begon. Achteraf had ik gewoon door moeten gaan. Ik heb niets belegd, ik spaar een beetje. Zakelijk, dus op naam van mijn bedrijf. Ik geloof dat er ik dan na mijn pensionering minder belasting over betaal, maar dat weet ik niet zeker.”

Voldoende? “Ik heb eigenlijk geen idee, ik verdring het een beetje. Wie dan leeft, wie dan zorgt, denk ik altijd.”

ZZP’ers en graag de baas over later? Met Robeco LIVE kunt u zelf iets regelen voor aanvullend pensioen, maar wijzigen of stoppen wanneer u maar wilt.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel