Heb je altijd al fondsmanager willen worden?
Nou, ik had misschien niet precies fondsmanager voor ogen, maar dat ik iets met financiële markten wilde doen, was me eigenlijk al duidelijk toen ik voor het eerst economie kreeg op het vwo.

Wat is je favoriete aandeel?
Ik beleg vaak in algemene beursontwikkelingen, zoals rente- of valutabewegingen of in fondsen en wat minder in individuele namen. Spreiden, he. Ik beleg wel al lang in Amazon, omdat ik geloof in hun online retailstrategie. Ook al maken ze (nu) nog niet veel winst, dit bedrijf weet heel goed in te spelen op de ontwikkelingen op het gebied van internetwinkelen.

Beleg je zelf in je fonds?
Natuurlijk!

Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Robeco ONE is een oplossing waarmee we voor onze klanten beleggen in meerdere beleggingscategorieën. Het is zaak om van al die verschillende categorieën te weten welke het aantrekkelijkst is. Van welke categorie mag je gegeven de ontwikkelingen op de beurs, de economische vooruitzichten, de waardering, etc. het meest verwachten? Het verwachte rendement is daarbij vanzelfsprekend een belangrijke factor, maar het is niet het totale plaatje. Ook het risico van een beleggingscategorie en hoe die categorie ‘zich gedraagt’ in combinatie met andere beleggingen is van belang. Het is dus niet alleen een kwestie van de bestrenderende beleggingscategorie te kiezen, maar ook om de best mogelijke, robuuste portefeuille te bouwen. Het risico-aspect van beleggingsportefeuilles wordt wat mij betreft nog veel te vaak vergeten.

Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Dat doe ik niet alleen, dat zou niet goed zijn voor de continuïteit. Samen met Ruud van Suijdam beheer ik de Robeco ONE fondsen. Maar dat is niet alles. In het Portfolio Management team van Investment Solutions zitten zes portfoliomanagers die zich dagelijks met de financiële markten bezighouden. De kennis die zij hebben, gebruiken we ook voor de beslissingen die we nemen in de portefeuilles.

Wat is je motto?
Als belegger kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat het minstens net zo belangrijk is om de verliezers te vermijden als om de winnaars te kiezen.

Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Als een gedreven iemand met passie voor wat hij doet, aangevuld met een gezonde dosis realiteitszin en humor.

Hoe lang zit je al in het vak?
Even denken. Sinds 2002, bijna 11 jaar.

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Het intrigeert me hoe dynamisch de markten zijn. Wie zich erop bewegen, wat ze denken te kunnen bereiken, hoe vaak ze elkaar achter na lopen, dat is fascinerend om te zien. Elke dag is ook weer anders en de waan van de dag is enorm. Ik verbaas me nog vaak over welke schommelingen op één dag, soms zelf binnen een uur, kunnen plaatsvinden. Hierin ligt ook meteen de uitdaging. Om voor onze klanten mooie portefeuilles te bouwen die tegen een stootje kunnen en die gebruik maken van de grillen van andere beleggers. Dat is ook een reden waarom ik geloof dat modellen je kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. Modellen worden niet beïnvloed door het gedrag van anderen. Zo probeer je het steeds net ietsje beter te doen dan de rest.

Wie of wat inspireert je?
In het verlengde van het vorige, eigenlijk iedereen dus. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar juist al die mensen die zich op de markt begeven, en die de bewegingen bepalen, positief en negatief, die inspireren mij om een zo goed mogelijk resultaat te halen.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Dat het zaak is om de echt slechte beslissingen te vermijden. Het is helemaal niet erg als je niet altijd de allerbeste beslissing neemt of de best presterende beleggingscategorie kiest, als je de slechtste keuzes ook maar voorkómt. Op die manier doe je het ook beter dan de rest en zorg je voor vertrouwen dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt.

Wat doe je als je niet werkt?
Van alles. Een van mijn grootste passies is reizen, dat vind ik fantastisch. Er is zoveel bijzonders te zien in de wereld. Ik geniet er nog meer van als je de reis zelf helemaal in elkaar heb geknutseld, na uren achter je computer te hebben gehangen om de ideale bestemmingen en hoogtepunten in kaart te brengen. Mijn boekenkast ligt vol Lonely Planets.
Maar voor een leuk optreden in het theater of een concert ben ik ook te porren. En de laatste tijd heb ik wat nieuws ontdekt, wijn. Om te drinken natuurlijk, maar ook om er wat meer van af te weten. Net als beleggen is ook deze markt behoorlijk oneindig dus ik kan nog even vooruit.

Welk boek moet echt iedereen lezen?
Mag ik veranderen in welke film moet iedereen zien? Ik ben niet echt een grote boekenlezer. Recentelijk heb ik The Magic of Belle Isle gezien (2x zelfs), een briljante film met Morgan Freeman. Die kan ik iedereen aanraden.

Wie vind je de beste in je vak?
Och, dat is een moeilijke. Veel mensen zullen Warren Buffett noemen en dat begrijp ik wel. Dat is iemand die zich niets aantrekt van de waan van de dag en zijn beslissingen baseert op fundamentele, logische zaken. Daar zijn er nog wel wat meer van hoor, en voor al die mensen heb ik respect, maar ik heb niet echt een held of zo.

Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
‘The market can stay irrational longer than you can stay solvent’ van John Maynard Keynes.