Heb je altijd al fondsmanager willen worden?
Nee, kan me wel herinneren dat ik als kind al met geld bezig was. Maar dat ging toen niet verder dan van alle munten er van elk jaartal één te verzamelen. Die bewaarde ik in een geldkistje. Was ik zoet mee.

Wat is je favoriete aandeel?
Nestlé. Zit al jaren in onze portefeuilles. Je hoort en leest er weinig over en het laat een rustig koersverloop zien: een mooi voorbeeld van een Conservatief aandeel.

Beleg je zelf in je fonds?
Uiteraard. Via een maandelijkse stortingsmix. Ik geloof niet in het timen van de markt. Ik geloof wel in gespreid instappen: meeste kans op een mooi rendement.

Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
 
In de kern komt het erop neer dat je een pot met geld volgens een bepaald beleggingsbeleid investeert. Twee dingen zijn dan belangrijk: het beleid moet goed zijn en daarnaast monitor je of de portefeuille nog voldoet aan de beleggingsrichtlijnen en pas je zonodig de portefeuille aan.

Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Eén team? Meerdere teams! Niet dat ik ze tot mijn beschikking heb, maar we werken wel goed samen. Ik ben er ook van overtuigd dat dat nodig is om een portefeuille effectief te beheren en binnen Robeco beschikken we daa over. Bijvoorbeeld de researchers die samen met ons het Conservative Equity-model ontwikkeld hebben en verder verbeteren. Daarnaast de portefeuille-implementatiemanagers die de dagelijkse operationele gang van zaken bewaken. Zo kunnen wij ons concentreren op de portefeuilles.

Hoe motiveer jij je team?
We verschillen nogal van elkaar. Door je bewust te zijn van ieders kwaliteiten zie je de kracht van een gediversifieerd team. Daar geloof ik in. En verder door vooral mezelf te zijn.

Wat is je motto?
Perfect is niet perfect.

Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Haha, dat verschilt niet zoveel als van een conservative aandeel. Degelijk, maar wel met een mooi rendement.

Hoe lang zit je al in het vak?
15 jaar, waarvan de laatste 6 jaar fondsmanager Conservative Equity. Ook ben ik nog fondsmanager van diverse garantieproducten geweest.

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Het vertrouwen krijgen te beschikken over andermans geld. En het vertrouwen dat ik heb in de manier waarop we binnen Robeco met elkaar die opdracht vervullen, geeft een goed gevoel. Daar werken we iedere dag aan en de mooie resultaten weerspiegelen dat.

Wie of wat inspireert je?
De mensen om me heen.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Als het stormt, moet je stil liggen.

Wat doe je als je niet werkt?
Druk met m’n gezin. De combi van 4 dagen werken en 4 kids is een volle bak. En dan blijft er vervolgens niet heel veel tijd over. Ik geniet dan al van dingen als een rondje skaten of fietsen in de polder.

Welk boek moet echt iedereen lezen?
Denk meer aan een dvd-serie: Mad men. Met veel plezier gekeken. Gaat over de reclame wereld begin jaren zestig. Goed voor historisch besef. Bijvoorbeeld over vrouwen op de werkvloer in die tijd. Hoe dat eraan toeging. Kunnen we ons nu niet voorstellen. Plaatst alle huidige aandacht over dat onderwerp wel weer in een ander perspectief. Maar bovenal zeer vermakelijk.

Wie vind je de beste in je vak?
Haha, echt een vraag voor mannen. Het is geen wedstrijd. Maar goed vind ik mensen die authentiek zijn en anderen kunnen overtuigen van nieuwe gedachten en ideeën. In mijn vak en mijn directe omgeving is mijn buurman daar absoluut een voorbeeld van.

Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
De geschiedenis leert de mens dat de mens niet leert van de geschiedenis. En dat is precies waarom ik geloof in ons kwantitatieve beleggingsmodel dat erop uit is om te profiteren van het menselijk gedrag dat beleggers tonen. Mensen laten zich leiden door emoties als angst en hebzucht. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.