1 juli 2013 - ORIX Corporation (ORIX), Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank BA (Rabobank) en Robeco Groep NV (Robeco) maken, in navolging van het persbericht van 19 februari 2013[1] en eerder dan verwacht, bekend dat de overname van Robeco door ORIX is afgerond. ORIX heeft circa 90.01%[2] van de aandelen in Robeco overgenomen van Rabobank. De totale aankoopprijs bedraagt vanwege een aanpassing in Robeco’s huidige financiële positie EUR 1.937 miljoen (JPY 250,7 miljard).
 
Als goed bestuurde en relatief autonome groep van activiteiten met een goede staat van dienst, is Robeco een strategisch belangrijk vehikel waarmee ORIX haar ambities in internationaal vermogensbeheer kan realiseren. Een van de primaire doelstellingen van ORIX en Robeco is om groeimogelijkheden verder te ontwikkelen in de pensioen- en asset management markten in Azië en het Midden-Oosten waar ORIX een sterk netwerk heeft. Naast het gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van Robeco’s waarde zullen ORIX en Rabobank als strategische partners ook nieuwe activiteiten overwegen.
 
ORIX ondersteunt de strategie van Robeco, haar dienstverlening aan klanten en haar beleggingsprocessen en teams, waarin Robeco’s lange termijn commitment om waarde toe te voegen voor klanten voorop staat. Het bestuur van Robeco zal aanblijven in de huidige samenstelling, met Roderick Munsters aan het roer als CEO. Robeco zal rapporteren aan het hoofdkantoor van ORIX in Tokio. De huidige juridische structuur van Robeco Groep NV blijft intact, evenals de huidige bestuurs- en rapportagelijnen van de dochterondernemingen van Robeco. De bankactiviteiten van Robeco, die alleen gevestigd zijn in Nederland, zijn per 21 juni 2013 overgedragen aan Rabobank, waarbij Robeco haar klantrelaties blijft onderhouden.
 
ORIX handhaaft Robeco’s structuur met een Raad van Commissarissen, met zowel onafhankelijke leden als vertegenwoordigers van ORIX en Rabobank. Yoshihiko Miyauchi, CEO van ORIX Group en Makoto Inoue, COO van ORIX Group zijn benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen, onder voorbehoud van toestemming van de toezichthouders. Samen met de andere leden van de Raad van Commissarissen zullen zij gaan werken aan een verdere versterking van de governance.
Gilles Izeboud en Piet van Schijndel treden af als lid van de Raad van Commissarissen. Philip Lambert, wiens termijn als lid van de Raad van Commissarissen eind juni afliep, heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor herbenoeming. Hun toewijding en inzet heeft gedurende vele jaren bijgedragen aan de succesvolle groei van Robeco.
 
Dit persbericht is een vertaling van het Engelstalige persbericht. De Engelse tekst is leidend.
 
[1] http://www.orix.co.jp/grp/en/pdf/news/130219_ORIXE1.pdf
 
[2] ORIX heeft van de totale overnamesom van de koop van de aandelen EUR 150 miljoen (JPY 19,4 miljard) nog niet betaald, en zal worden betaald door aandelen ORIX over te dragen aan Rabobank, zoals vermeld in het persbericht van 19 februari 2013. ORIX zal de gedetailleerde voorwaarden bekend maken zodra deze zijn vastgesteld.

Meer informatie

Over ORIX Corporation
ORIX Corporation (TSE: 8591; NYSE: IX) is een geïntegreerde financiële dienstverlener met haar hoofkantoor in Tokio, Japan en biedt innovatieve producten en diensten aan zowel zakelijke als particuliere klanten. Na de oprichting in 1964 heeft de organisatie haar leasing business opgericht, heeft het zich gericht op aanverwante diensten en op verschillende vlakken expertise verworven. De huidige activiteiten van ORIX’s omvatten corporate financial services, zoals leasing en leningen, alsook onderhoud van lease auto's, verhuuractiviteiten, onroerend goed, levensverzekeringen, bankieren, maar ook bedrijven die zich toeleggen op energie en het milieu. ORIX heeft haar activiteiten uitgebreid tot 30 landen en regio's sinds haar vestiging in Hong Kong in 1971 en heeft als doel om als een internationale onderneming verder te groeien. Meer informatie is beschikbaar op: www.orix.co.jp
 
Over Rabobank Groep
Rabobank Groep is een full-range financiële dienstverlener op coöperatieve grondslag. Rabobank heeft haar oorsprong in lokale kredietcoöperaties die bijna 110 jaar geleden in Nederland werden opgericht door ondernemende mensen die nagenoeg geen toegang hadden tot de kapitaalmarkten. Gemeten naar tier 1-vermogen, behoort Rabobank Groep tot de 30 grootste financiële instellingen ter wereld. Alle rating instituten kennen Rabobank doorgaans een hoge rating toe.
Rabobank Groep bestaat uit zelfstandige lokale Rabobank filialen en Rabobank Nederland - de overkoepelende organisatie - en een aantal gespecialiseerde dochterondernemingen. In totaal zijn er bij Rabobank Groep circa 61.000 mensen werkzaam (FTE’s), die 10 miljoen klanten in 47 landen bedienen. Rabobank Groep combineert het beste van twee werelden: lokale betrokkenheid en persoonlijke bediening vanuit lokale Rabobank filialen met de deskundigheid en de schaalvoordelen van Rabobank Nederland en haar dochterondernemingen. Meer informatie is beschikbaar op www.rabobank.com
 
Over Robeco Groep
Robeco, een middelgrote internationale asset manager, levert een breed scala van beleggingsoplossingen gebaseerd op uiteenlopende strategieën aan institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Robeco had EUR 189 miljard assets under management op 31 december 2012, waarvan de helft afkomstig uit institutionele hoek. De nettowinst bedroeg 197 miljoen euro.
Het hoofdkantoor van Robeco is gevestigd in Rotterdam, Nederland. De organisatie biedt werk aan 1507 mensen in 15 landen (ultimo december 2012). Robeco heeft een sterke klantenbasis in Europa en de Verenigde Staten en is in toenemende mate aanwezig in opkomende markten zoals Azië, India en Latijns-Amerika.
Robeco Groep begon in 1929 met de oprichting van Robeco NV, een wereldwijd aandelenfonds. Het fonds presteert sinds de oprichting in maart 1933, met een gemiddelde van 8,2 % per jaar.
Robeco, opgericht als ‘Rotterdamsch Beleggings Consortium’ in 1929, werd in 2013 overgenomen door ORIX Corporation. De volgende dochterondernemingen en joint ventures zijn onderdeel van Robeco Groep: Robeco Boston Partners, Robeco Weiss Peck & Greer, Corestone Investment Management, Harbor Capital Advisors, Transtrend, RobecoSAM en Canara Robeco Asset Management Company. Meer informatie is beschikbaar op www.robeco.com