Wat is je favoriete aandeel?
M’n eerste aandeel dat ik kocht was Koninklijke Olie, nu Royal Dutch. Mooi stabiel dividendrendement, mijn eigen alternatief voor een spaarrekening, zeg ik altijd.

Beleg je zelf in je fonds?
Nee, maar dat heeft er ook mee te maken dat de regelgeving hieromtrent niet bepaald een stimulans hiervoor is.

Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
De life cycle-fondsen bouwen gedurende de looptijd het risico af. Hiervoor hebben we een zogenoemd ‘glijpad’ vastgesteld, dat de verdeling over aandelen, obligaties en andere beleggingsgcategorieën aangeeft. De verdeling over de verschillende fondsen ligt min of meer vast in de tijd, waarbij grofweg het gewicht van aandelen in de tijd afneemt en dat van obligaties toeneemt. Uiteraard kijken we regelmatig of deze langetermijnverdeling nog optimaal is. Los daarvan kijken we voor de kortere termijn of we deze verdeling aanpassen aan de marktomstandigheden. Als aandelen bijvoorbeeld heel aantrekkelijk zijn, kunnen we de langetermijnpositie extra aanzetten.

Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Ik ben zelf verantwoordelijk voor de fondsen, maar binnen ons Investment Solutions team stellen we onze visies op de marktomstandigheden vast, die ik doorvertaal naar de life cycle-fondsen. Met andere afdelingen binnen Robeco werken we bijvoorbeeld samen om de ‘glijpaden’ te actualiseren.

Wat is je motto?
Nou ja, dat heb ik eigenlijk niet ….

Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Realistisch, op het kritische af. Best een handige eigenschap als je dagelijks de beurs volgt. Daarbuiten meestal ook wel.

Hoe lang zit je al in het vak?
Sinds 1996, dus ik heb al diverse ups en downs in de markten meegemaakt.

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Dat je met goed beleggen mensen kunt helpen hun eigen doelen te bereiken. Beleggen is namelijk geen doel op zich, maar een middel om andere dingen te realiseren.

Wie of wat inspireert je?
Mensen met een bepaald doel voor ogen en die zich daar niet van af laten brengen en uiteindelijk succes hebben omdat ze in zichzelf geloofden. Mensen dus als Nelson Mandela, Steve Jobs en veel sportmensen. En op beleggingsgebied is Warren Buffett natuurlijk mijn grote voorbeeld. Ook hij werd eind jaren ’90 verguisd toen hij niet in IT-aandelen belegde, maar bleef in zijn beleggingsfilosofie geloven.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Streef naar een hoger rendement dan gemiddeld, maar zoek niet continu naar het hoogste rendement. De kans dat je ‘fout’ zit, is dan veel groter. De beste rendementen behaal je vooral door weinig te verliezen. Dat laatste wordt door veel beleggers nogal eens over het hoofd gezien.

Wat doe je als je niet werkt?
Hardlopen, fietsen en dat soms gecombineerd in een Run-Bike-Run. Verder lees ik van alles tegelijk, Nederlandse literatuur, beleggingsboeken en biografieën. Welk boek moet echt iedereen lezen? ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham. Geschreven in 1949, maar ik ben nog geen boek tegengekomen dat beleggen zo terug naar de basis brengt.

Wie vind je de beste in je vak?
Binnen Robeco vind ik de prestaties van het Pacific-team erg goed. Binnen Nederland kijk ik naar het Kempen High Dividend team van Jorik van den Bos, maar ja, de beste van allemaal is toch Warren Buffett.

Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
Actief beleggen loont.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.