Heb je altijd al fondsmanager willen worden?
Sinds ik met mijn moeder de Dag van het Aandeel bezocht in 1982, ben ik geobsedeerd geraakt door de beurs. Beleggen was een hobby in mijn studententijd, maar pas tegen het einde van de studie begon het me te dagen dat ik bij Robeco van mijn hobby ook mijn vak kon maken.

Wat is je favoriete aandeel?
Seven and I Holdings, eigenaar van de wereldberoemde keten van 7-11 winkeltjes. Daar stroomt de kas 24 uur per dag binnen. Het bedrijf komt uit Japan, wat betekent dat het nog relatief laag gewaardeerd is voor de kwaliteit van zijn winst.

Beleg je zelf in je fonds?
Ja, tamelijk grootschalig mag ik wel zeggen. Azië is een mooie regio om in te beleggen en ons fonds geeft me een mooie spreiding met enerzijds de goedkope markt van Japan en anderzijds de snelgroeiende landen in de regio.

Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Doen alsof het je eigen portefeuille is. Aandelen kopen waar je in gelooft. Focus op de lange termijn. Op zoek naar minder populaire, maar zeer rendabele beleggingen. Openstaan voor nieuwe dingen. Verkopen wat te duur is.

Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Ik werk met een fantastisch team van mensen die allemaal tamelijk cynisch kijken naar alle mooie verhalen die ons voorgeschoteld worden en daar dan uitpikken wat niet direct voor de hand ligt. Allemaal eigen karakters met een eigen kijk op beleggen. Ik probeer die diverse meningen dan bij elkaar te trekken en samen met het team tot een besluit te komen.

Hoe motiveer jij je team?
Ze laten doen waar ze goed in zijn, veel ruimte geven. Ik ben niet echt een people’s manager, dus ik werk graag met een klein team van mensen waar ik mee kan lezen en schrijven, die hun eigen gang gaan. We delen de liefde voor het vak. Altijd openstaan voor het debat.

Wat is je motto?
Wees sceptisch, handel weinig, heb geduld. Een credo van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. Zijn vak de “Behavioural Finance” is iets waar we ons niet voldoende bewust van kunnen zijn als beleggers. We zijn allemaal mensen en daarmee maken we het onszelf behoorlijk moeilijk om met gezond verstand te beleggen. Wie dat wel lukt, die wint!

Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Sceptisch op het cynische af. Zuinig, ik heb een hekel aan teveel betalen, maar ook aan overdreven luxe. Avontuurlijk, ik ga graag daarheen waar niemand anders heen wil.

Hoe lang zit je al in het vak?
23 jaar.

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Slimmer zijn dan de markt en mijn concullega’s. Beleggen gaat om grote bedragen, maar ik probeer het niettemin als een spel tussen mij en de markt te zien.

Wie of wat inspireert je?
Als je ineens op een aandeel stuit waarvan je denkt: waarom heeft niemand hier eerder aan gedacht, of, waarom is dit aandeel ineens zo goedkoop? Ook luisteren naar Kees de Kort via de Podcast. Even weer terug in de (Hollandse) realiteit. Prachtig taalgebruik ook, die man. Ook fijn: gewoon een lekker stukje hardlopen.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Nooit verliefd worden op een aandeel. Het mooiste van aandelen is dat je elke dag van mening kunt veranderen en je positie weer kunt verlaten. Ook dat je bijna altijd een tweede kans krijgt om een aandeel tegen een aantrekkelijke koers te kopen, maar dan moet je die kans ook wel pakken....

Wat doe je als je niet werkt?
Rennen door de heuvels van Hongkong. Sinds kort ook penningmeester van de Nederlandse School hier in Hongkong.

Welk boek moet echt iedereen lezen?
‘The New Finance’ van Robert Haugen. Dat boek deed voor mij de wereld van waardebeleggen opengaan.

Wie vind je de beste in je vak?
Collega’s die heel gedisciplineerd doen waar ze goed in zijn zonder arrogant te worden. Mark Glazener bij het fonds Robeco, of Chris Hart bij Boston Partners of de mannen en vrouwen van onze kwantitatieve afdelingen.

Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
Principes van behavioural finance. De grootste vijand van een goede belegger ben je zelf.