steef-bergakker-250x200px.jpgHeb je altijd al fondsmanager willen worden?
In mijn kinderjaren wilde ik graag hersenchirurg worden, maar op de middelbare school kwam ik erachter dat de vakken die je voor een medicijnenstudie moet volgen, mij eigenlijk niet zo liggen. Mijn belangstelling voor de beleggingswereld ontstond tijdens mijn studentenjaren, toen ik ontdekte dat beleggen een aanzienlijk minder inspannende bron van bijverdiensten was dan vakken vullen of een krantenwijk lopen. En vooral een stuk interessanter! Gaandeweg werd beleggen een serieuze hobby waar ik graag mijn beroep van wilde maken. Dat is gelukt.
 
Wat is je favoriete aandeel?
ArcelorMittal, ’s werelds grootste staalproducent, is op dit moment mijn favoriete aandeel in onze portefeuille. De staalindustrie is de laatste vijf jaar door een heel diep dal gegaan en dat heeft zijn sporen nagelaten in de koersen van staalaandelen. ArcelorMittal bijvoorbeeld noteert zo’n 80% onder het koersniveau van 2008 en heeft niets meegekregen van het koersherstel op de beurzen sinds het dieptepunt van de kredietcrisis. Beleggers en analisten hebben de handdoek in de ring gegooid na vijf jaar teleurstelling op rij en de verwachtingen ten aanzien van de toekomstige winstontwikkeling zijn erg laag gespannen. Ik denk echter dat de staalindustrie het dal inmiddels achter zich heeft gelaten, positief gaat verrassen en een inhaalslag gaat maken op de beurs. Een verdubbeling van de koers van het aandeel ArcelorMittal is mijns inziens gemakkelijk haalbaar.
 
Beleg je zelf in je fonds?
Ja en flink ook. Dat motiveert mij veel meer dan een bonus om te trachten de beste beleggingsresultaten behalen. 
 
Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Financiële markten zijn uitermate efficiënt in het verwerken en interpreteren van publieke informatie. Je moet voortdurend opboksen tegen de collectieve intelligentie van alle marktdeelnemers. Wil je het beter doen dan de concurrentie of een index, dan moet je dus vaak beslissingen nemen op basis van een visie die afwijkt van de gangbare visie en, cruciaal, vervolgens gelijk krijgen. Dat vereist een enigszins contraire inslag en een zekere eigenwijsheid. Om dat waar te maken dien je te beschikken over een grondige kennis van bedrijven en industrietakken en een scherp inzicht te hebben in de dynamiek van de concurrentieomgeving waarin die bedrijven en industrietakken opereren. En, minstens zo belangrijk, je moet kunnen schatten hoeveel een bedrijf ongeveer waard is. Die factoren gezamenlijk bepalen de kwaliteit van je beleggingsproces.
Het blijft echter een lastige exercitie. Je hebt succes niet altijd volledig in eigen hand. Daar moet je wel tegen kunnen in dit vak. Op langere termijn is de kwaliteit van het beleggingsproces uiteraard wel bepalend voor succes.
 
Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Ik werk sinds kort nauw samen met Christian Vondenbusch, de co-manager van Hollands Bezit. Samen met mijn voorganger Henk Grootveld heeft hij de afgelopen jaren een goed doortimmerd en succesvol beleggingsproces ontwikkeld, waardoor ik het gevoel heb in een gespreid bedje terecht te zijn gekomen.
 
Hoe motiveer jij je team?
Ik maak deel uit van het Trends Investing-team, dat bestaat uit acht portefeuillemanagers. Wij motiveren elkaar door middel van onderlinge presentaties van investment cases, wij houden een keer per jaar het beleggingsproces van elk fonds kritisch tegen het licht en organiseren twee keer per jaar een event met prikkelende externe sprekers. Daarnaast gaan we een eindeloze reeks van onderlinge weddenschappen aan.
 
Wat is je motto?
It is better to be vaguely right than precisely wrong. Niet van mij, maar van John Maynard Keynes.
 
Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Meer een denker dan een doener. Ik heb een zeer brede belangstelling en ben altijd op zoek naar het antwoord op de vraag waarom de dingen zijn zoals ze zijn.
 
Hoe lang zit je al in het vak?
Professioneel 24 jaar, maar ik beleg al ruim 30 jaar.
 
Wat vind je het mooiste aan je vak?
Het mooist is natuurlijk om een sterk van de consensus afwijkende visie op een aandeel te hebben, gelijk te krijgen en het aandeel vervolgens te zien wegspuiten.
 
Wie of wat inspireert je?
Als je terugkijkt in onze geschiedenis, zie je dat het in vrijwel elk tijdsgewricht modieus is om de problemen van die tijd te zien als vrijwel onoverkomelijk en apocalyptische vergezichten te schetsen. Maar elke keer blijkt weer dat de schier onuitputtelijke inventiviteit van de menselijke geest gekoppeld aan het verbluffende aanpassingsvermogen van de mensheid wordt onderschat en dat die problemen telkens weer overwonnen worden. Die geweldige menselijke veerkracht en inventiviteit maken mij optimistisch voor de toekomst en zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Verder heb ik een aantal favoriete vakauteurs van wie ik alles probeer te lezen, zoals Michael Mauboussin, Ken Fisher en Brian Wesbury.
 
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Bescheidenheid siert de mens in het algemeen, maar de belegger in het bijzonder.
 
Wat doe je als je niet werkt?
Beleggen is een hobby, dus de scheidslijn tussen werken en niet werken is vaag. De tijd die niet aan beleggen opgaat, probeer ik te verdelen tussen aandacht voor mijn gezin, schaken, lezen en een beetje bewegen.
 
Welk boek moet echt iedereen lezen?
Any Human Heart van William Boyd. Geen beleggingsboek, maar gewoon een prachtig, pakkend levensverhaal. Voor de lees-luie medemens is er trouwens vrij recent een uitstekende BBC-miniserie van gemaakt.
 
Wie vind je de beste in je vak?
Op die vraag is maar een antwoord mogelijk: Warren Buffett. Er lopen bij Robeco echter ook diverse zeer getalenteerde portefeuillemanagers rond.
 
Je favoriete economische/beleggingstheorie is …?
Ik ben de laatste tijd erg bezig met en gecharmeerd geraakt van de Theory of Disruptive Innovation, die in de jaren ’90 is ontwikkeld door Clayton Christensen van Harvard Business School en gepopulariseerd in zijn boek The Innovator’s Dilemma. 

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. (Handelsregister nummer 24123167) heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te Amsterdam. Voor het fonds Robeco Hollands Bezit is Essentiële Beleggersinformatie opgesteld en is er tevens een prospectus vervaardigd. Deze zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl