Team Brunel heeft een vliegende start gemaakt met de voorbereidingen voor de Volvo Ocean Race 2014/15 door binnen een week van de Canarische Eilanden naar Nederland te varen.

De Nederlandse deelnemer aan de zeilwedstrijd om de wereld was voor training in Lanzarote. Aanwezig waren vijf Volvo Ocean Race-veteranen en vier jonge zeilers, die hopen een plek in het team te kunnen bemachtigen. Het uiteindelijke team zal bestaan uit zeven zeilers, onder leiding van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking.

De boot vertrok op 6 mei van Marnia Rubicón op de Canarische Eilanden en kwam op 13 mei - nét binnen zeven dagen - aan in de haven van IJmuiden. In deze kustplaats kreeg de boot een warm onthaal van de burgemeester van Velsen, supporters, lokale inwoners en de media.

De reis van 3000 kilometer voldeed aan alle criteria voor een goede trainingsreis. Tijdens de reis kreeg Team Brunel een voorproefje van de woelige wateren die ze tijdens de echte race zullen moeten trotseren. Ze zeilden door de beruchte Golf van Biskaje ten zuidwesten van Frankrijk en door de winderige Engelse Kanaaltunnel.

Goede trainingsreis
"Het was een goede trainingsreis," zei teamlid Louis Balcaen. "De eerste drie dagen hadden we tegenwind en was het roerig en winderig. Onze snelheid lag niet hoger dan 35 knopen (zeemijlen per uur)."

"Er waren hoge golven, die het leven aan boord onprettig maken. Het valt dan niet mee om te koken, te eten en te slapen, want je wordt alle kanten opgeslingerd. In de Golf van Biskaje veranderde het weer en kregen we de wind flink in de rug. We zeilden toen helemaal naar Dover. In het Kanaal kwam de wind van alle kanten, we waren het zeil continu aan het bijstellen."

De reis was zeker de moeite waard. De zeilers hebben genoten van het enthousiaste onthaal in de Marina Seaport IJmuiden, waar veel fans - waaronder lokale schoolkinderen - bijeen waren gekomen om Team Brunel welkom te heten aan het vaste land.

Hartverwarmend
"Het Nederlandse enthousiasme is hartverwarmend," zei schipper Bouwe Bekking, die is geboren in Deventer en al van jongs af aan op lokale en later internationale wateren zeilt. Bekking is een veteraan, maar voor teamlid Robert Stanjek was het zijn eerste lange reis met Team Brunel. "Je voelt dat het vertrouwen is gegroeid. Het hele team is erop gebrand om de boot sneller te laten varen," zei hij. "Beter en sneller laveren, een grotere uitrusting gebruiken en alles op de juiste plaats opbergen. Het is echt fysiek hard werken. En zodra je nat, moe en hongerig bent, is het mentaal echt zwaar."

Alle trainingsoefeningen aan boord zijn gebaseerd op maximaal acht zeilers, met één toeschouwer. Dit bleek nogal een uitdaging voor teamlid Jens Dolmer: "Het is altijd moeilijk als je aan de kant zit en moet wachten. Maar uiteindelijk moest iedereen aan de bak, want we maken allemaal kans op een plaats in het team. De jongens in de selectiepool leren snel en het wordt een moeilijke keuze voor Bouwe. Elk van hen zou de plaats kunnen innemen; ze hebben veel potentie.”

Pablo Arrarte bevestigde dat de reis van de Canarische Eilanden naar Nederland een goede training was. "Ik denk dat het definitieve team vrij snel zal worden samengesteld. Tijdens deze reis hebben we veel kunnen zien en ik verwacht dat Bouwe nu op korte termijn knopen zal doorhakken," zei hij.

Groei
Kapitein Bouwe was onder de indruk van de groei die het team heeft doorgemaakt en van de behaalde resultaten. "Als je een tijdje samen bent, begint een team echt te functioneren," zei hij. "Hierdoor werd het echt een goede reis. De nieuwe jongens hebben veel geleerd. Na een paar dagen liep het als een geoliede machine."

"De reis heeft me dichter bij een keuze gebracht, maar ik moet er nog verder over nadenken met onze teamcoach Anje Marijke, die een belangrijke rol speelt in dit proces.

"Een deel van het team heeft zijn visitekaartje al afgegeven: met hun J-Klasse Lionheart-jacht wonnen zij op 24 mei de Mahon Maxi 2014-race in de Middellandse zee bij Menorca.

Kijk voor meer nieuws van Team Brunel op hun websites:
www.TeamSailingHolland.com
www.Facebook.com/TeamSailingHolland
www.anwbwatersport.nl/waterkampioen/weblogs/team-brunel.html
https://www.youtube.com/watch?v=fqaoGHz-EOs